Cruiseschepen weer welkom in Denemarken

Cruiseschepen weer welkom in Denemarken

Denemarken heeft bekendgemaakt dat vanaf zaterdag 26 juni gevaccineerde cruisepassagiers zonder verdere beperkingen aan wal mogen. De eis van de Deense autoriteiten is dat alle passagiers aan boord zijn ingeënt met een door de EMA goedgekeurd vaccin.

De heropening betekent dat turnarounds weer mogelijk zijn in Kopenhagen. Daarnaast zijn alle 12 havens in het Scandinavische land vanaf 26 juni gereed om transitcalls te ontvangen, zowel van de top van Denemarken in Skagen tot de haven van Rønne op het eiland Bornholm.

“We kijken er naar uit om eindelijk weer cruisereizigers in Denemarken te mogen verwelkomen. Het wachten heeft ongelooflijk lang geduurd en helaas is het grootste deel van het cruiseseizoen 2021 al voorbij. We hadden gehoopt dat niet-gevaccineerde cruisepassagiers ook welkom waren in Denemarken, aangezien slechts een op de vier in de EU is gevaccineerd, maar de autoriteiten kozen voor een zeer voorzichtige herstart. Hopelijk duurt het niet te lang voordat we ook niet-gevaccineerde cruisepassagiers kunnen verwelkomen in Denemarken”, zegt Claus Bødker, directeur van CruiseCopenhagen.

Bemanningsleden mogen nog niet aan wal, tenzij ook zij zijn ingeënt. Ze kunnen echter wel in- en uitschepen in Denemarken. Ze moeten voor, tijdens en na de cruise worden getest.

Regent Seven Seas Cruises noemt nieuwste schip Seven Seas Grandeur

Regent Seven Seas Cruises heeft dinsdag de naam van haar nieuwste schip aangekondigd, Seven Seas Grandeur. Het zesde lid van de Regent-vloot staat gepland voor levering in het vierde kwartaal van 2023. Jason Montague, president & CEO van Regent Seven Seas Cruises, onthulde de naam in een video waarin ook het vernieuwde ontwerp van het Compass Rose restaurant van het schip wordt onthuld.

Seven Seas Grandeur

Seven Seas Grandeur is de nieuwste evolutie in luxe cruisen. Haar verfijnde stijl, weergaloze elegantie en adembenemende schoonheid zullen alle verwachtingen van onze gasten overtreffen”, aldus Jason Montague, president en chief executive officer van Regent Seven Seas Cruises. “We zijn enorm trots dat we eind 2023 een zesde lid mogen verwelkomen in de meest luxueuze vloot ter wereld. Het is een bewijs van de groeiende vraag naar luxe cruises die het merk Regent drijft dankzij het perfecte formaat van onze schepen die ongeëvenaarde ruimte op zee bieden.”

Seven Seas Grandeur biedt plaats aan slechts 750 gasten en heeft een brutoregistertonnage van 55.254, hiermee biedt het schip een van de hoogste ruimteverhoudingen en personeel-tot-gastverhoudingen in de branche. Ze is een zusterschip van Seven Seas Explorer en Seven Seas Splendor.

Meer details over de suites, restaurants, voorzieningen en ervaringen aan boord van Seven Seas Grandeur maakt de rederij op een later moment bekend, in de aanloop naar haar debuut in 2023. Het inaugurele seizoen wordt gepresenteerd op 22 september 2021, daarmee is het schip ook open voor reserveringen.

Compass Rose

Tegelijkertijd met de bekendmaking van de naam onthulde de rederij ook het opnieuw ontworpen Compass Rose, het specialiteitenrestaurant van Regent Seven Seas Cruises, aan boord van Seven Seas Grandeur. Het ontwerp is van de hand van Studio DADO.

“Hoewel de restaurants aan boord van alle Regent-schepen voortreffelijk zijn, wilden we met Seven Seas Grandeur’s Compass Rose een ruimte creëren die echt een lust voor het oog is”, zegt Yohandel Ruiz, oprichter van Studio DADO. “Dit nieuwe ontwerp van Compass Rose zal de nieuwsgierigheid en verwondering van gasten prikkelen voordat ze zelfs maar een voet in het restaurant hebben gezet, om ze vervolgens te verblijden met een uitgebreide maaltijd in een spectaculaire en prachtige omgeving. Het is een dinerervaring waar ze hun vrienden en familie keer op keer vol lof over zullen vertellen.”

Nieuw ontwerp

Het nieuwe ontwerp van Compass Rose begint al buiten het restaurant, met een delicaat, trapsgewijs waterval sculptuur dat is gemaakt met metaal dat door een laser is uitgesneden en handgeblazen glas. Eenmaal binnen toont zich een hemel van verweven kristal en verlichte bomen met houten randen die overkoepelen, waardoor de indruk wordt gewekt te dineren in een betoverd bos. Compass Rose bevat vloer-tot-plafond verlichting bestaande uit duizenden individueel geplaatste bladeren met kristallen facetten die zijn ingelegd op de caleidoscoop van pilaren en takken die het restaurant omhullen en ramen omringd door honderden fonkelende lichtjes.

Een op maat ontworpen muurschildering door Confluent Studios moet bijdragen aan de sfeervolle eetervaring. Vervaardigd met bladgoud en Verre Eglomisé, zal de muurschildering de flora en fauna aan de rand van het bos verbeelden, waardoor het restaurant eindeloos lijkt. Ruiz vervolgt: “Ons doel was om een ruimte te creëren die magisch en transformerend is en die, net als het menu van Compass Rose, het potentieel heeft om gasten elke keer dat ze dineren met iets nieuws te verrassen.”

Passagiers kunnen in Compass Rose hun eigen hoofdgerecht ontwerpen met favoriete bijgerechten, sauzen, pasta’s en prominente gerechten zoals Black Angus filet mignon, Nieuw-Zeelandse lamskoteletten, kreeftstaart uit Maine en sint-jakobsschelpen. Het restaurant heeft ook dagelijks wisselende specials, evenals een uitgebreid veganistisch en vegetarisch menu.

Cruises met Regent Seven Seas Cruises zijn boekbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Holland America Line zet in op Amerika in winter 2022

Holland America Line zet in op Amerika in winter 2022

Holland America Line zet volop in op Amerika deze winter. De rederij gaat varen vanuit de westkust, San Diego in Californië, met cruises naar Mexico, Hawaï en langs de kust. De Koningsdam en Zuiderdam maken in totaal 40 cruises vanuit San Diego van september 2021 tot april 2022. In het Caribisch gebied gaan de Nieuw Amsterdam, Rotterdam, Eurodam en Nieuw Statendam varen.

Caribisch gebied

In het Caribisch gebied zal de rederij met vier schepen gaan varen, allen vanuit Fort Lauderdale in Florida. Vanaf 23 oktober 2021 start de Nieuw Amsterdam, waarna ook de gloednieuwe Rotterdam aansluit vanaf 3 november, de Eurodam vanaf 14 november en de Nieuw Statendam op 21 november 2021. De Caribische cruises variëren in lengte van vier tot 14 dagen, bestrijken de hele regio en bezoeken Half Moon Cay, het privé-eiland van de rederij.

Hoogtepunten van het cruiseseizoen van San Diego 2021-2022

 • Zuiderdam: 18 september 2021 tot 22 april 2022: 17 cruises vanuit San Diego – acht Mexico, vier Californische kust, drie Hawaii en twee Panamakanaal.
 • Koningsdam: 10 okt. 2021 tot 3 april 2022: 23 cruises vanuit San Diego – 15 Mexico, zes Californische kust en twee Hawaii cruises.
 • De zevendaagse cruises langs de kust van Californië omvatten een nieuwe route die Catalina, Santa Barbara en San Francisco aandoet voor een laat avondverblijf, samen met Ensenada, Mexico.
 • Een nieuwe 21-daagse cruise op het Panamakanaal op Nieuw Amsterdam van Seattle, Washington naar Fort Lauderdale, vertrekt op 2 oktober en is inclusief een bezoek in San Diego; Puerto Vallarta, Mexico; Fuerte Amador (Panama Stad), Panama;; Oranjestad, Aruba; en Half Moon Cay.
 • Cruises “Circle Hawaii” duren 17 of 18 dagen en doen de Hawaiiaanse havens Lahaina, Hilo, Honolulu, Nawiliwili en Kona en Ensenada aan.
 • Twee 14-daagse cruises door het Panamakanaal van San Diego naar Fort Lauderdale op Zuiderdam vertrekken op 2 en 30 januari 2022.

Hoogtepunten van het Caribische cruiseseizoen 2021-2022

 • Nieuw Amsterdam: 23 okt. 2021 tot 7 april 2022: 24 cruises naar de oostelijke, westelijke en zuidelijke Caraïben. Alle routes zijn zeven dagen, behalve een negendaagse vakantiecruise die vertrekt op 30 december.
 • Rotterdam: 3 november 2021 tot 10 april 2022: het schip begint zijn eerste seizoen in het Caribisch gebied met een reeks van 22 cruises, variërend van drie tot elf dagen, met een breed aanbod aan Caribische havens.
 • Eurodam: 14 november 2021 tot 10 april 2022: 15 afvaarten, waaronder 12 10- en 11-daagse Panamakanaal Sunfarer-cruises met een gedeeltelijke verkenning van het Gatun-meer door het Panamakanaal en drie zevendaagse Oost-Caribische routes.
 • Nieuw Statendam: 21 november 2021 tot 27 maart 2022: 15 cruises naar de oostelijke, westelijke, zuidelijke en tropische Caraïben, variërend van zeven tot elf dagen.

Alle routes zijn inclusief een bezoek aan Half Moon Cay, het privé Bahamaanse eiland van Holland America Line. Dit  eiland beschikt over de mooiste stranden van het Caribisch gebied; een natuurlijke lagune van 700 hectare; villa’s met twee verdiepingen en privé-cabanas;  eetgelegenheden zoals Lobster Shack; en diverse excursies aan wal voor natuurliefhebbers, avontuurlijke reizigers en ontdekkingsreizigers.

Veiligheid

Deze cruises van Holland America Line in 2021 zijn beschikbaar voor gasten die ten minste 14 dagen voor aanvang van de cruise hun laatste dosis van een goedgekeurd COVID-19-vaccin hebben ontvangen en een bewijs van vaccinatie hebben. Holland America Line blijft de laatste richtlijnen volgen van de Centers for Disease Control and Prevention, evenals van lokale, provinciale en federale functionarissen in de thuis- en aanloophavens. De protocollen en vaccinatie-eisen aan boord worden zo nodig aangepast. Vaccinaties van de bemanning aan boord zullen ook in overeenstemming zijn met de CDC-richtlijnen.

2021 Cruises naar Azië, Australië en Zuid-Amerika geannuleerd

De rederij annuleert de rest van 2021 cruises in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Bovendien ook de Collectors’ Voyages (gecombineerde cruises) die bij deze vertrekken horen. Dit betreft routes op Noordam (Azië), Oosterdam (Australië) en Westerdam (Zuid-Amerika). Daarnaast gaan ook de najaarsafvaarten tot en met 2021 op Volendam en Zaandam niet door.

Gasten die momenteel zijn geboekt op de geannuleerde cruises, worden automatisch overgeboekt naar een vergelijkbare reis in 2021 of een equivalent vertrek in 2022 (vraag naar de voorwaarden). Ze kunnen er ook voor kiezen om een ​​Future Cruise Credit te ontvangen van 110% van de betaalde cruisesom. Ook een volledige terugbetaling van de betaalde cruisesom blijft mogelijk.

MSC Opera bezoekt in 2022 27 maal Tunesië

MSC Opera bezoekt in 2022 27 maal Tunesië

MSC Cruises kondigde vandaag aan dat het Tunesië zal toevoegen aan haar afvaarten in de zomer van 2022. De MSC Opera bezoekt van april tot oktober 2022 de haven van La Goulette, nabij de hoofdstad Tunis in Tunesië. De rederij voegt daarmee Tunesië aan haar huidige geplande Middellandse Zee route toe voor in totaal 27 bezoeken.

Habib Ammar, de minister van Toerisme van Tunesië, en Foued Ben Othman, minister van Transport, hadden een ontmoeting met Pierfrancesco Vago, voorzitter van MSC Cruises, en de CEO van MSC Cruises, Gianni Onorato, op het hoofdkantoor in Genève om overeenstemming te bereiken over deze bezoeken.

Pierfrancesco Vago: “Tunesië is een prachtig en gastvrij land dat een speciale plaats inneemt in het hart van MSC Group, van vracht tot veerboten en cruises. En ik twijfel er niet aan dat het hebben van La Goulette op onze westelijke Middellandse Zee-route voor MSC Opera volgende zomer weer een geweldige attractie zal zijn voor veel van onze gasten die dit ongelooflijke land willen bezoeken. Er is zoveel te zien en te genieten, zoals het UNESCO-werelderfgoed van oude archeologische wonderen in Carthago, het charmante en pittoreske dorpje Sidi Bou Said en de medina van Tunis met zijn honderden monumenten, paleizen, moskeeën en fonteinen.”

MSC Cruises en het Tunesische Ministerie van Toerisme gaan ook samen werken aan specifieke toekomstige communicatieprogramma’s, met name in Italië, Frankrijk en Duitsland, om de aantrekkelijkheid van Tunesië als bestemming en cruises te promoten.

Tunis en La Goulette

Tunesië wordt al enige tijd niet meer bezocht door de grote rederijen. Sinds 2015 schrapten veel rederijen, en ook MSC Cruises, het land Tunesië uit hun routes vanwege de grote politieke onrusten en het uitroepen van de noodtoestand door de regering.

Incidenteel werd het land vóór de Corona-pandemie weer bezocht door kleinere cruiseschepen.

Wil je meer weten over de MSC Opera? Vraag een offerte aan bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelStipTUITravel Store

Proefvaart Freedom of the Seas is eerste sinds cruisestop uit Amerika

Proefvaart Freedom of the Seas is eerste sinds cruisestop uit Amerika

De Freedom of the Seas was zondag het allereerste cruiseschip dat daadwerkelijk weer mocht vertrekken uit een Amerikaanse haven sinds de verplichte cruisestop veroorzaakt door de coronapandemie. Het schip van Royal Caribbean vertrok aan het begin van de avond met 600 vrijwilligers, medewerkers van Royal Caribbean, en vertegenwoordigers van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Zij gaan tijdens de proefvaart controleren of de rederij alle eisen op orde heeft om te gaan mogen varen.

Het cruiseschip kan maximaal zo’n 3600 passagiers en 1350 bemanning mee nemen op haar cruises. De eerste cruise die gepland staat is een afvaart op 2 juli vanuit Miami. Deze staat in het teken van een speciale ‘Fourth of July’ weekendcruise naar Perfect Day in CocoCay. Daarna zou oorspronkelijk de Odyssey of the Seas op 3 juli starten, maar door positief geteste bemanningsleden moest het schip haar testcruise en de eerste afvaarten in juli annuleren.

De Freedom of the Seas zal 3 dagen weg blijven. Het CDC kijkt met name naar in- en ontschepingsprocedures, veiligheidsprotocollen aan boord wat betreft mondkapjes en afstand houden. Ook alles omtrent restaurants en zelfs een bezoek aan een Perfect Day in Coco Cay zal onderworpen worden aan het CDC.


Het cruiseschip werd begin maart 2020, net voor de cruisestop, opgeleverd na een intensieve renovatie van 116 miljoen dollar. Het schip debuteert in San Juan in Puerto Rico met tal van nieuwe faciliteiten aan boord. Nieuw zijn o.a. de twee waterglijbanen The Perfect Storm, een zwembadgedeelte met Caribisch thema, de eerste Giovannni’s Italian Kitchen van de rederij en nieuwe speciale ruimtes voor kinderen en tieners.

Proefvaart verplicht?

Overigens hoeven niet alle cruiseschepen die vanuit Amerika gaan varen, proefvaarten te ondergaan. Wanneer een rederij er voor kiest, om met meer dan 95% gevaccineerde gasten te gaan cruisen, hoeft een rederij de proefvaarten niet te doen. Royal Caribbean kiest er momenteel voor om niet te eisen dat passagiers gevaccineerd moeten zijn wanneer zij gaan vertrekken vanuit Florida. Passagiers kunnen ook kiezen om COVID testen te ondergaan, met een negatief resultaat, voordat zij aan boord komen. Deze moeten passagiers dan wel zelf betalen.

De rederij kiest voor vertrekken vanuit andere bestemmingen, wél voor volledig gevaccineerde gasten. (lees bij de rederij alle details)

Florida voorop

Florida is maar wat blij met de eerste afvaart. Bovendien heeft de staat Florida onlangs een rechtszaak gewonnen die zij had aangespannen tegen het CDC. Een Amerikaanse districtsrechter, Steven Merryday, verwierp de eisen van het CDC. Hij was bovendien kritisch op de rol van de CDC in het afgelopen jaar, die een miljardenindustrie compleet stil legde.

De zeer gedetailleerde eisen werden door de rechter bovendien ook bekritiseert, zoals de vaccinatieplicht voor gasten aan boord. “Met de komst van zeer effectieve vaccins, waarbij meer dan de helft van de volwassenen volledig is gevaccineerd, waarbij de infectie sterk daalt, waarbij de dood door COVID-19 asymptotisch nul nadert; met het voordeel van effectieve therapieën voor COVID-19; maskers, veilige afstand en sanitaire voorzieningen; en met de succesvolle en veilige heropening van zaken, waaronder luchtvaartmaatschappijen, sportevenementen en andere locaties met een hoge capaciteit, bedreigt COVID-19 de volksgezondheid niet langer in dezelfde mate als aan het begin van de pandemie”, schreef rechter Merryday in zijn uitspraak.

De CDC heeft tot 2 juli de tijd om te reageren en een nieuw eisenpakket aan te bieden. De CDC heeft haar huidige eisenpakket overigens maar tot 18 juli 2021 verplicht gesteld. Daarna zal het een advies worden aan alle rederijen. Inmiddels hebben voornamelijk de Amerikaanse rederijen vrijwel alle eisen al opgenomen in hun huidige cruiseprotocollen, zoals de vaccinatieplicht.

Celebrity Edge

Het eerstvolgende schip dat met échte passagiers zal vertrekken, wordt een schip van Celebrity Cruises. De rederij vaart op zaterdag 26 juni met cruiseschip Celebrity Edge vanuit Port Everglades (Fort Lauderdale) en zet koers op een cruise van zeven nachten door de Caraïben.

Hurtigruten: 50% korting voor 2 persoon

Hurtigruten: 50% korting voor 2 persoon

Geldig tot eind juli 2021.

Tijd voor de mooiste zeereis ter wereld: de Noorse kustroute! Boek nu één van de 4 Hurtigruten rondreizen en de 2e persoon ontvangt maar liefst 50% korting! 

Aanbiedingsprijs, 50% korting

De eerste persoon betaalt de actuele prijs op basis van de gekozen hutcategorie. De 2e persoon in dezelfde hut ontvangt een zeer aantrekkelijke korting van 50% op het Hurtigruten-gedeelte van de reis. U maakt de reis op basis van volpension. Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem dat afgestemd is op de bezettingsgraad aan boord.

Voorwaarden bij Norske Noorwegen Reizen

 • Geldig voor nieuwe reserveringen gemaakt in de periode 07/06/2021 t/m 31/07/2021
 • Geldig voor geselecteerde vertrekdata in de periode augustus t/m december 2021 (zie onderstaande tabel)
 • Uitsluitend geldig voor tariefgroep Basic en Select
 • Geldig bij bezetting van minimaal 2 personen in dezelfde hut
 • Geldig voor alle beschikbare hutten en suites
 • Niet te combineren met overige Hurtigruten aanbiedingen en/of kortingsregelingen m.u.v. de Ambassador herhalingskorting
 • Deze aanbieding is geldig voor de Hurtigruten reis. Vluchten en eventuele transfers en/of hotelovernachtingen zijn niet inbegrepen bij een Hurtigruten reis, maar wij zijn u uiteraard graag van dienst met een aanvullend vliegarrangement
 • Helaas is deze Last-Minute aanbieding niet geldig voor reeds gemaakte reserveringen.

Vraag een offerte aan bij Norske

Celebrity Apex begonnen aan haar maiden voyage in Griekenland

De Celebrity Apex is zaterdag aan haar maiden voyage begonnen. Het nieuwste cruiseschip van Celebrity Cruises vertrok uit de haven van Piraeus (Athene) voor haar eerste zomerseizoen in de Egeïsche Zee. Het was een bijzonder moment voor de Amerikaanse cruisemaatschappij want oorspronkelijk stond de start van haar inaugurele seizoen gepland eind maart 2020. De coronapandemie bepaalde helaas anders.

Het tweede schip in de revolutionaire Edge-klasse gaat 8-daagse cruises varen naar de Griekse Eilanden. Celebrity Cruises keert daarmee terug naar haar Griekse roots. Opgericht in 1988 door de familie Chandris uit Griekenland, werd het bedrijf later een onderdeel van de Royal Caribbean Group. Celebrity Cruises heeft nog steeds nauwe banden met Griekenland. 70% van de marineofficieren in de vloot zijn afkomstig uit het land, waaronder meer dan 40 kapiteins en hoofdingenieurs. Zo ook de kapitein van Celebrity Apex, Dimitrios Kafetzis.

De bestemmingen die de Celebrity Apex tijdens haar cruises aandoen naast Piraeus zijn Rhodos, Mykonos, Santorini (allen Griekenland) en Limasol (Cyprus). Celebrity Apex vaart met een gevaccineerde bemanning en minimaal 95% gevaccineerde gasten. Het is mogelijk om de Griekse eilanden vrij te verkennen of mee te gaan met een reeks tours die zijn samengesteld door Celebrity Cruises, inclusief privéreizen met kleine groepen voor passagiers die de bestemmingen liever verkennen met alleen leden van hun gezin of reisgenoten.

“Vandaag is een zeer trotse dag voor mij en een die ik nooit zal vergeten. Ik keer niet alleen terug naar zee, maar ik doe dat in mijn thuisland en met een ongelooflijke bemanning. Ik ben geboren en getogen hier in Piraeus, op minder dan anderhalve kilometer van onze thuishaven in Athene, en groeide op met dromen over deze kustlijn aan het roer van een schip. Ik ben geboren en getogen hier in Piraeus en groeide op met dromen over deze kustlijn aan het roer van een schip. Het is echt een eer om kapitein te zijn van het nieuwste vlaggenschip van Celebrity en om onze eerste gasten weer aan boord te verwelkomen”, aldus kapitein Dimitrios Kafetzis.

Wil jij met de nieuwe Celebrity Apex in Griekenland varen? Vraag een gratis offerte aan bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Silversea is terug met debuut twee nieuwe schepen

Silversea is terug met debuut twee nieuwe schepen

De ultraluxe cruisemaatschappij Silversea Cruises hervat haar cruise-activiteiten met de eerste afvaarten van haar twee nieuwste cruiseschepen. De Silver Moon start vanavond haar eerste reis vanuit Piraeus (Athene). Zaterdag staat de eerste cruise gepland van de Silver Origin. Het expeditieschip zal vertrekken vanuit San Cristobal op de Galapagos Eilanden.

“Met de eerste reizen van deze twee prachtige schepen verwelkomen we gasten om exotische bestemmingen, culturen en keukens te herontdekken in ons kenmerkende comfortniveau, met een onberispelijke persoonlijke service”, aldus Roberto Martinoli, President en CEO van Silversea. “Deze eerste afvaarten zullen gasten naar onze meest gewilde bestemmingen op de Griekse eilanden en de Galapagos-archipel vervoeren, en we kijken uit naar de verdere uitbreiding van ons aanbod in juli met cruises o.a. naar Alaska op Silver Muse en IJsland op Silver Shadow. Ik verheug me om onze gasten persoonlijk te verwelkomen aan boord van Silver Moon in Griekenland.”

Silver Moon vaart uit Piraeus (Athene) 10-daagse cruises naar de Griekse eilanden. Het biedt passagiers luxe suites met uitzicht op de oceaan, ‘fine dining’ en persoonlijke service, met een bemanning-tot-gastverhouding van bijna 1: 1.

Silver Origin verwelkomt reizigers naar de Galapagos-eilanden met het hele jaar door expeditiereizen. Het biedt suites met alleen een balkon, de hoogste gids-tot-gast-ratio in de Galapagos (1:10) en de hoogste Zodiac-tot-gast-ratio (1 : 12.5) in de regio.

Vervolgens vaart de Silver Muse vanaf 29 juli naar Alaska, terwijl Silver Shadow vanaf 30 juli rond IJsland vaart.

Cruises met Silversea Cruises zijn boekbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Hoe wordt een cruiseschip gebouwd?

Hoe wordt een cruiseschip gebouwd? Het bouwen van een groot cruiseschip duurt zeker 3 jaar en bestaat uit een aantal mijlpalen. Aan de hand van deze mijlpalen bekijk ik we in dit artikel hoe een cruiseschip gebouwd wordt. In dit eerste deel neem ik je mee van de Ontwerpfase tot en met de Muntceremonie. Net voor de pandemie in maart 2020, bezocht ik de grootste Duitse scheepsbouwer voor cruiseschepen: de Meyer Werft in Papenburg. In het interactieve bezoekerscentrum zag ik hoe het bouwen van een cruiseschip bij hen gaat.

1. Ontwerpfase

Scheepswerven hebben jarenlange ervaring met het bouwen van cruiseschepen. Wanneer een rederij komt met de vraag of ze een cruiseschip willen bouwen, gaat het ontwerpproces beginnen. Ze hebben grove ontwerpen in de kast liggen en gaan in overleg met de rederij over de details. Deze fase kan tot wel 18 maanden duren! En dan is de bouw nog niet eens gestart 😉  De bouw neemt daarna nog eens minimaal 18 maanden in beslag. Een rederij kijkt dus minimaal 3 jaar uit naar een nieuw schip. De kosten van een nieuw schip liggen in de miljoenen dollars. Een schip van 140.000 brutoton voor 2500-3000 passagiers kost gerust $900 miljoen.

Opvallend is dat rederijen, vanwege kosten overwegingen, vrijwel altijd een aantal schepen bestellen die er het zelfde uitzien. Denk bijvoorbeeld aan de Koningsdam, Nieuw Statendam en Rotterdam van Holland America Line. Zij behoren tot de Pinnacle klasse. Uiteraard hebben ze elke keer wat verbeteringen, maar in grote lijnen zijn de schepen in dezelfde klasse hetzelfde. Het woordje klasse of class geeft aan dat het een serie van schepen is.


Overigens werken rederijen die onder 1 grote moedermaatschappij hangen, vaak samen. Van hogerhand wordt een nieuwe klasse aangekocht waarvan alle merken kunnen profiteren. Een mooi voorbeeld zijn de nieuwe LNG schepen die door scheepswerf Meyer Werft worden gebouwd voor Carnival Corporation: AIDA Cruises ontvangt de AIDAnova en AIDAcosma, het Italiaanse Costa Cruises de Costa Smeralda, het Britse P&O Cruises de Iona en het Amerikaanse Carnival Cruise Line de Carnival Mardi Gras.

2. Contractondertekening

Na het bepalen van het ontwerp komt de formele contractondertekening. Vaak vooraf gegaan door een intentieverklaring. De scheepswerf en rederij bevestigen vaak de bouw van 2-4 schepen in één keer, vanwege de eerdere genoemde financiële overwegingen. Een feestelijk moment! Ook komt het voor dat bij dit moment een intentieverklaring wordt getekend voor nóg meer schepen. Rederij MSC Cruises is met recht kampioen in bouwen de afgelopen jaren, zo waren bij scheepswerf STX France tegelijkertijd 3 schepen (MSC Bellissima, de MSC Grandiosa en MSC Virtuosa) in aanbouw. Ondertussen staan er nog talloze schepen in de planning. De rederij maakt in deze fase alleen de grootte van het schip bekend, een afbeelding ervan en het aantal passagiers. Een naam voor het schip is nog niet bekend.

Een compleet overzicht van nieuwe schepen op Cruisereiziger vind je bij het Overzicht van nieuwe cruiseschepen.

3. Eerste stuk staal

De bouwfase gaat van start met het snijden van het eerste stuk staal uit een grote plaat. Een bijzonder moment dat de officiële bouwstart markeert. Uiteraard zijn tal van directeuren aanwezig om dit te vieren. Soms zie je letterlijk een laserstraal door een stuk staal heengaan zodat het eerste stuk zijn vorm krijgt. En ja, voor de vorm is dat soms ook een verkleinde weergave van het schip 🙂  overigens is dit het moment dat de rederij de naam van het schip bekend maakt!

Alle stukken staal worden geautomatiseerd gesneden en daarna aan elkaar gelast tot grote bouwblokken. Een cruiseschip bestaat uit enorme grote bouwblokken die aan elkaar gezet worden. Doordat het relatief behapbare stukken zijn, worden ook andere scheepswerf locaties ingeschakeld om deze blokken te maken. Wanneer deze vervaardigd zijn, komen ze over water richting de hoofdlocatie. Hieronder zie je een video van een blok voor de Disney Wish van Rostock naar Papenburg:

 

Een gemiddeld schip vanaf 90.000 brutoton bestaat zeker uit minimaal 85 (bv Rotterdam) tot voor grotere schepen wel uit 95 bouwblokken! De allergrootste cruiseschepen ter wereld, de Oasis klasse van Royal Caribbean, omvat zelfs 180 blokken. Het grootste blok is 22 meter lang, 30 meter breed en weegt meer dan 600 ton.

4. Kiellegging

Wanneer het eerste stuk blok klaar is, onderdeel van de romp, vindt de kiellegging plaats. Dit is het moment dat, in bijzijn van genodigden, het eerste stuk kiel een plekje krijgt. Het blok, het laagste van het schip, wordt met grote kranen op haar plek gelegd wordt.

Nadat de kiellegging gedaan is, gaan de scheepsbouwers verder: zij lassen alle blokken in het droogdok aan elkaar tot een geraamte. Hieronder zie je de blokken die de onderkant (romp) van het schip vormen. De dikte van de staalplaten is afhankelijk van positie en hun functie: een gemiddelde staalplaat is tussen de 5 en 40 mm dik. Het bouwdeel dat bijvoorbeeld de motoren draagt, heeft platen van wel 80 mm dik.

De scheepswerf zet op deze manier het gehele schip in elkaar als een blokkendoos. Als laatste wordt de voorboeg geplaatst ivm de grootte en vorm van het blok.

Ruimtegebrek

Door ruimtegebrek is het niet altijd praktisch om in 1 hal slechts 1 schip te bouwen. Men kiest er bij Meyer voor om bouwblokken alvast tot één groot scheepsdeel te maken. Deze wordt dan uit de hal getrokken, zodat het andere schip dat erachter ligt, naar voren kan komen. In onderstaande video zie je dat een bouwdeel van de Disney Wish uit de hal wordt gesleept. De AIDAcosma ligt in de hal en is zover gevorderd dat deze in juli 2021 uit de bouwhal gesleept kan worden.

 

Ook de schoorsteen is een verhaal apart. Zo wordt op de Meyer Werft bij hoge schepen ervoor gekozen om dit buiten de hal te doen als het schip aan de afbouwkade ligt. De hal is eenvoudigweg te laag. Overigens zie je dat de Disney Wish in de video hierboven wél al de schoorsteen heef:, dit schip is minder hoog.

Ondertussen zijn de bekabelaars, elektriciens en véle véle anderen bezig om de kabels te leggen, installaties te doen van bv de motor, airconditioning, waterleidingen etc. In een schip gaan met gemak duizenden kilometer kabels en honderden kilometer buizen.

5. Muntceremonie

Dit is alweer een feestelijk moment waarbij een muntje in één van de (eerste) blokken wordt gelegd. Overigens wordt deze ceremonie vaak gecombineerd met de kiellegging.

De muntceremonie brengt geluk voor het schip. Een dame – de Madrina – , uitgekozen door de rederij, mag dit doen. Je ziet dat deze dames wat bijzonders hebben gedaan voor de rederij of werf, denk aan kleinkinderen of echtgenotes, medewerkers etc. De munt is speciaal geslagen voor de ceremonie of is een oude historische munt met betekenis voor de rederij.

Tip! Kijk maar eens of je de munt kunt vinden, als je op een cruiseschip rondwandelt! Soms is deze zichtbaar geplaatst achter een glas in plaats van diep weggewerkt.

Binnenkort volgt deel 2 van dit artikel waarin ik je meeneem naar de tewaterlating tot en met de uiteindelijke doop van een cruiseschip!

Zomerseizoen Mein Schiff 2 vanuit Palma de Mallorca van start

Mein Schiff 2 is donderdag haar zomerseizoen gestart met cruises vanuit Palma de Mallorca naar de westelijke Middellandse Zee. Na een succesvol winterseizoen op de Canarische Eilanden biedt TUI Cruises twee verschillende 7-daagse routes aan langs en landschappen aan de Spaanse Middellandse Zee en de Atlantische kust. De bestemmingen die worden aangedaan zijn Barcelona en Valencia, de Andalusische havens Malaga en Cádiz, Alicante aan de Costa Blanca en Cartagena in het zuidoosten van het Iberisch schiereiland. Hier hebben passagiers de mogelijkheid om in georganiseerde groepen aan wal te gaan. Ongeveer 900 gasten en 750 bemanningsleden zijn aan boord van de eerste reis.

“Mallorca is een integraal onderdeel van ons zomerprogramma. De terugkeer naar Palma is niet alleen een positief teken voor onze gasten en onze bemanning. We zijn blij dat we met de doorstart ook een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van de Spaanse toeristenindustrie en we willen alle verantwoordelijke autoriteiten en lokale partners bedanken voor hun steun”, aldus Wybcke Meier, CEO van TUI Cruises. De veiligheid van de gasten, de bemanning en de Spaanse bevolking is een topprioriteit voor TUI Cruises. Daarom vindt de start op Mallorca plaats met het gezondheid- en hygiëneconcept, dat bijna een jaar lang is beproefd en getest en dat vooraf is afgestemd met de verantwoordelijke Spaanse autoriteiten.

Inmiddels zijn er weer vier en binnenkort vijf schepen van de Mein Schiff-vloot in de vaart. De Mein Schiff 1 en Mein Schiff 6 beginnen hun reis over de Oostzee vanuit Kiel. Ofwel Stockholm of Göteborg worden aangedaan op de drie- tot zevendaagse reizen. Voor het eerst zijn excursies aan wal weer mogelijk in Zweden. Mein Schiff 5 vaart sinds half mei van/naar Kreta via de Griekse eilanden. Mein Schiff 4 start op 8 juli met cruises naar Italië. De Mein Schiff 4 vertrekt vanuit Genua op twee verschillende tochten van een week die ook met elkaar kunnen worden gecombineerd. Passagiers ontdekken de Italiaanse kust met extra Franse havens zoals Ajaccio / Corsica of Cannes.

Wil jij weer met TUI Cruises varen in Europa? Vraag een gratis offerte aan bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTUITravel Store