Over ons

Velen die op zoek zijn naar de beste Schotse whisky, moeten wellicht alle soorten en soorten whisky proberen om te ontdekken wat het beste is voor hun smaakpapillen. Whisky wordt zonder “e” gespeld wanneer het betrekking heeft op Schotse, Welshe of Canadese whisky, terwijl de Ierse whisky en de Amerikaanse whisky gewoonlijk worden gespeld met de toegevoegde “e”.

Whisky als een woord is afgeleid van een Gaelic term “uisgebaugh”. Dit evolueerde later in de loop van de tijd tot “uisge beatha”, verwant aan de Latijnse uitdrukking “aqua vitae” wat “levenswater” betekent.

Veel whiskykenners wijzen desgevraagd op de Schotse whisky (ook wel Scotch genoemd in de VS) als een van de beste whisky’s ter wereld vanwege zijn uitgesproken rooksmaak. Wanneer u een Scotch kiest, vindt u óf ‘single malt whisky’ of ‘blended malt whisky’. Hiervan wordt de single-malt Scotch meestal geprezen als van het hoogste kaliber en is het duurst en het meest gewild. Het minimum alcoholpercentage (ABV) van Schotse whisky zoals bepaald door de Britse wet moet ten minste 40% zijn.

De Laphroaig single malt-whisky wordt beschouwd als een van de sterkst gearomatiseerde van alle Schotse whisky’s en wordt het vaakst gerijpt tot 10 jaar, hoewel de 15-jarige (nu stopgezette) en 18-jarige variëteiten veel voorkomen. De 27-, 30- en 40-jarigen zijn echter zeldzaam en erg duur.