Het is bijna zomer. De ideale tijd om te gaan vissen. Overweeg je om te beginnen met vissen? Lees dan hier wat je moet weten.

Voordelen van vissen
Wist je dat vissen als hobby verschillende voordelen heeft? Het eerste voordeel is dat je door vissen fysiek bezig bent. De inspanning kan per soort sportvissen variëren. Een ander nadeel is dat het rustgevend kan werken. Dit komt, doordat je vist in de natuur. Daarnaast is het een rustige activiteit, wat het rustgevende effect versterkt. Ook kan het regelmatig zijn in de natuur op de lange termijn zorgen voor een beter humeur en verhoogd zelfvertrouwen.

Regel de juiste papieren
In de meeste Nederlandse binnenwateren is een VISpas noodzakelijk als je wilt gaan vissen. Deze pas is 1 jaar geldig en moet je dus elk jaar laten verlengen. Je kunt kezen tussen de normale VISpas, de kleine VISpas of de jeugdVispas. De JeugdVISpas is zoals de naam doet vermoeden voor de jeugd. Alleen kinderen jonger dan 14 jaar kunnen gebruik maken van deze pas. Jongeren ouder dan 14 jaar moeten de normale VISpas nemen. De kleine VISpas is voor sportvissers die niet lid zijn van een aangesloten hengelsportvereniging. Met deze pas kan je met een beperkt aantal aassoorten in een beperkt aantal wateren vissen. Deze wateren zijn opgenomen in de Kleine Lijst van Viswateren. Daarnaast mag je slechts met één hengel tegelijkertijd vissen.


Keuze qua soortboot
Wil je niet alleen vissen langs de kant, maar ook op een boot? Dan is het belangrijk om een goede visboot aan te schaffen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een speciale aluminium visboot. Een andere optie is een aluminium sloep. Deze boot is niet speciaal gemaakt om te vissen, maar kan ook een optie zijn. Hierdoor kan je er ook mee varen voor andere doeleinden. Bij elke keuze is het belangrijk om uit te zoeken waar je de boot kunt aanleggen. Zorg dat je een plek vindt dichtbij je huis. Een andere optie is om je boot thuis te bewaren en met een aanhangwagen mee te nemen als je wilt gaan varen.

Haal je vaarbewijs
Als je wilt vissen op een boot moet je jouw vaarbewijs halen. Er zijn verschillende soorten vaarbewijzen die je kunt behalen, namelijk 4 soorten. Klein vaarbewijs (KVB) of Grootpleziervaartbewijs (GBP) is voldoende als je wilt gaan vissen als hobby. Met het vaarbewijs KVB kan je een boot met tot een lengte van 25 meter besturen. Met het rijbewijs GBP mag je een boot tot de lengte van 40 meter lengte besturen.

Verder is het belangrijk om uit te zoeken waar je mag varen. Als je succesvol wilt vissen moet je ook de goede keuze maken qua voer voor de vissen. Ga naar een speciale viswinkel om goed advies hierover te krijgen.