Holland America Line’s Volendam is op 14 september vertrokken uit Rotterdam nadat het vanaf april ingezet werd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De afgelopen weken zijn de families overgebracht naar andere opvanglocaties in Nederland.

De Volendam zet nu koers naar Triëst, waar het schip op 24 september haar eerste cruisegasten zal gaan ontvangen op een 14-daagse reis. Dit is bovendien ook de allereerste cruise met gasten na de stopzetting sinds maart 2020 vanwege de COVID pandemie.

“Het is een bitterzoete tijd”, zei kapitein Ryan Whitaker. “We zijn verdrietig om de Oekraïense families te zien vertrekken, maar we hopen ook voor hen dat deze verhuizing naar duurzamere woningen hen helpt zich volledig aan te passen aan hun nieuwe leven in Nederland.”

Afscheid

Op 30 augustus organiseerde het Volendamse team een evenement op het schip waarbij de families de gemeente Rotterdam, het Leger des Heils (dat veel van de hulpverlening en sociale diensten aan families coördineerde) en de bemanning van het schip bedankten.

“Het was een ontroerende gebeurtenis waarbij een aantal bewoners van verschillende generaties spraken over hun ervaring aan boord en hoe dankbaar ze waren voor alle betrokkenen”, zei kapitein Whitaker. “Het werd gevolgd door enkele kinderen die voor iedereen in het Oekraïens zongen, wat erg ontroerend was. Hotel General Manager Francois Birarda kreeg tijdens het evenement een door de kinderen gemaakte tegelfoto van de Volendam, die een blijvende herinnering zal zijn aan onze missie hier in Rotterdam.”

Het handvest, gefinancierd door de Nederlandse overheid, maakte deel uit van de grotere inzet van Nederland om maximaal 50.000 Oekraïners te huisvesten. Het Leger des Heils en leden van het scheepsteam werkten eraan om het schip zo veel mogelijk als thuis te laten voelen. Bemanning die Oekraïens spreekt, werd aan het team toegevoegd; aan dek zijn kinderspeelplaatsen gecreëerd; en het entertainmentpodium van het schip werd omgevormd tot een creatieve leerruimte. Veel volwassenen vonden een baan in Rotterdam en de kinderen gingen naar lokale scholen.

Om deze periode te blijven gedenken, werkt Holland America Line aan de bouw van een permanente tentoonstelling met aandenkens en kunstwerken die door de families zijn gemaakt, zodat toekomstige Volendamse gasten op de hoogte zijn van deze unieke tijd in onze geschiedenis.

“Het leven kan op elk moment zo snel veranderen, en we mogen nooit iets als vanzelfsprekend beschouwen”, zegt Hotel General Manager Francois Birarda. “Er is veel trots op de Volendam om een ​​kleine rol te kunnen spelen in de hulpverlening van de Nederlandse overheid. We hebben allemaal zoveel verhalen te vertellen over onze zeer speciale gasten de afgelopen zes maanden.”

En hoewel de rol van Volendam in die inspanning misschien voorbij is, is de klus zelf nog niet voorbij. “Het Volendamse team heeft fantastisch werk geleverd aan onze Oekraïense gasten,” zei kapitein Whitaker, “maar ik moet vooral het Leger des Heils en de gemeente Rotterdam prijzen. Ze hebben onvermoeibaar gewerkt om in de behoeften van deze families te voorzien, en dat zullen ze blijven doen lang nadat de Volendam terugkeert om onze gasten de wereld te laten zien.”