Rederij Viking heeft deze week het gloednieuwe expeditieschip Viking Octantis in ontvangst genomen. Het schip is de eerste van twee nieuwe, speciaal gebouwde expeditieschepen. De leveringsceremonie vond plaats op Fincantieri’s VARD-scheepswerf in Søviknes, Noorwegen.

Viking Octantis kan 378 gasten ontvangen. Ze is momenteel al onderweg richting Zuid-Amerika om in januari 2022 gasten te verwelkomen voor Viking’s eerste reizen naar Antarctica. Viking Octantis zal in april 2022 officieel worden gedoopt in New York City door haar doopmoeder Liv Arnesen, de beroemde ontdekkingsreiziger. Het schip begeeft zich vervolgens naar de Grote Meren, voor een reeks reizen in de lente en de zomer. Een tweede, identiek zusterschip, Viking Polaris, voegt zich in augustus 2022 bij de vloot voor reizen naar het Noordpoolgebied en Antarctica.

“Vandaag is een trotse dag voor de hele Viking-familie, omdat we ons eerste expeditieschip verwelkomen in de vloot en een nieuw tijdperk van verkenning inluiden. Onze gasten hebben ons gevraagd om voort te bouwen op onze bekroonde rivier- en oceaanreizen én om ze verder de wereld in te brengen, en dat is precies wat we hebben gedaan”, zegt Torstein Hagen, voorzitter van Viking. “Gebruikmakend van onze lange geschiedenis van bestemmingsgericht reizen, verrijking en innovatief scheepsontwerp, perfectioneren we nu expeditiereizen en bieden we nieuwsgierige reizigers de mogelijkheid om ‘s werelds meest ongerepte bestemmingen op de meest verantwoorde manier te bezoeken. Met de komst van Viking Octantis, verkent Viking nu alle zeven continenten . We kijken ernaar uit om de komende weken haar eerste gasten aan boord te verwelkomen.”

Aan boord

Viking’s nieuwe expeditieschepen zijn ontworpen door Richard Riviere, van het internationaal befaamde interieurontwerpbureau Rottet Studio in Los Angeles, die ook Viking’s bekroonde Longships en oceaanschepen ontwierp. SMC Design of London droeg bij met hun expertise in de maritieme sector. Samen werden de twee bedrijven onlangs uitgeroepen tot “Design Studio Team of the Year” in de 2021 Cruise Ship Interior Awards voor hun werk aan Viking’s expeditieschepen.

De nieuwe Polar Class Viking Octantis en Viking Polaris bieden plaats aan 378 gasten in 189 passagiershutten. Ontworpen door dezelfde ervaren interieurontwerpers, nautische architecten en ingenieurs die Viking’s Longships en oceaanschepen hebben ontworpen, zijn de nieuwe schepen speciaal gebouwd voor expedities, met een ideaal formaat voor veiligheid, comfort en voorzieningen aan boord op afgelegen bestemmingen.

Een geïntegreerde boeg zorgt voor een langere waterlijn voor de schepen; ultramoderne vin-stabilisatoren laten de schepen over de golven glijden voor een zo rustig mogelijke reis; ijsversterkte Polar Class-rompen bieden de veiligste manier om te verkennen; en U-tankstabilisatoren verminderen het rollen aanzienlijk tot 50 procent wanneer de schepen stil liggen. De nieuwe schepen hebben het kenmerkende Scandinavische ontwerp van het bedrijf, met openbare ruimtes die favoriet zijn op de oceaanschepen van Viking, evenals nieuwe ruimtes die speciaal zijn gemaakt voor expedities. Hoogtepunten zijn onder meer een Hangar, voor rustig instappen in zodiacs in een inpandige marina, een wetenschaps laboratorium, kayaks, duikboten, een indrukwekkend auditorium, 3 restaurants, alle hutten zijn uitgerust met een balkon, binnenzwembaden met uitzicht.