Miriam was op uitnodiging van Havila Voyages mee met de Havila Capella, één van de twee postschepen die de welbekende Noorse kustroute varen van Bergen naar Kirkenes. Miriam reisde in 5 dagen van Trondheim naar Kirkenes, voorbij de Noordkaap! Ik stel je hier graag het schip aan je voor in een digitale rondleiding, met alle faciliteiten, restaurants en lounges.

Lees ook:

Welkom op de Havila Capella!

Via de voorste ingang aan bakboord, in vaartrichting links, loop je aan boord via de trappen. Voor mindervaliden is ook een stoeltjeslift beschikbaar. De binnenkomst mag er zijn aan boord: het grote atrium gaat van dek 4 tot aan het glazen dak op dek 9. Je boordpas wordt gescand en de receptie is dichtbij voor het inchecken. De dames van Havila staan daar dag en nacht voor je paraat; uiteraard ook voor de lokale passagiers die soms midden in de nacht aan boord komen. Rondom het atrium vind je op elk dek veel zitplaatsen om te genieten van het uitzicht.

Café

Twee dekken hoger dan binnenkomst, ligt het dek met de meeste faciliteiten zoals de restaurants en het café. Je kunt hier een snelle lunch halen, drankjes en snacks.

Restaurants

Het hoofdrestaurant Havrand ligt geheel achteraan, maar is door de lengte van het schip (124 meter) eigenlijk vlot te bereiken waar je maar bent op de Havila Capella. Elke gast krijgt een vaste tafel toegewezen waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Boek je een volledige reis, dan is dit inbegrepen.

Alleen de drankjes (wel prijzig) betaal je bij. Wil je wat exclusiever, dan kan je voor het Havila Gold pakket kiezen. Je menukaarten omvatten dan net wat exclusievere gerechten, koffie en thee zijn bij de automaten inbegrepen, bij de maaltijden water en sapjes, en een fine dining avond in restaurant Hildring. Dit upgrade pakket krijg je bij boeking van een suite inclusief. Anders betaal je bij: 12 dagen NOK 3845 p.p / noordwaartse route NOK 2525,- p.p. / zuidwaartse route NOK 2195,- p.p. ( 10 euro is ca. 100 NOK). Tip! Aan boord is het Havila Gold pakket duurder, dus boek deze zeker vooraf.

Zoals ik hierboven al even noemde: gasten met het Havila Gold pakket krijgen een diner in het fine dining restaurant Hildring. Je kunt deze ook aan boord boeken voor een avond vol prachtige verfijnde gerechten. Ook in restaurant Havrand geniet je van pure lokale Noorse specialiteiten. Onder de naam Food Stories heeft elk traject van de reis een eigen menukaart, waarop kleine gerechten staan uit die streek. Je kiest uit deze menukaart diverse kleinere lokale gerechten (meestal 4 of 5), die dan naar je tafel toegebracht worden. Heb je daarna nog meer trek, dan kan je altijd bijbestellen. Ik sprak met de expeditieleider kort over dit concept, en het mooie is dat de voedselverspilling (in tegenstelling tot een buffet) hierdoor met 80% afneemt.

Lounge

Geheel vooraan op dek 6 ligt de lounge die niet zo heel veel gebruikt wordt, waarschijnlijk omdat je hier niet zoveel ramen met prachtig uitzicht hebt. Een gezellig (nep) haardvuur is dan wel weer een zeer aardige plek om te zitten. Wat kleinere kinderen hebben bovendien hier een speelplek en zijn er in deze lounge boeken (je kunt ze ook achterlaten voor toekomstige passagiers). In de winkel daarnaast zijn veel Noorse outdoorproducten en kleding van Havila te vinden. Wil je bovendien een excursie boeken, dan doe je dat hier bij het expeditieteam.

Lounge boven

De populairste lounge ligt op dek 9: Havblikk. Met een fantastische panoramadak en veel ramen heb je hier het meest fantastische uitzicht, overdag maar zeker ook ‘s avonds als je het Noorderlicht wilt zien. In de lounge bar haal je je drankjes.

Buiten

De Havila Capella heeft veel buitendekken, waar in de zomer ligbedden staan en in de winter onder de overkapping (met heaters!) stoelen. Hieronder zie je de voorboeg, waar je feitelijk bovenop de brug staat. Aan een van de zijden buiten, is een buiten rook plek.

Whirlpool

Heerlijk om op te warmen zijn de twee whirlpools aan boord. In de winter zie je dat deze door de gasten wordt gebruikt die net in de nabij gelegen sauna’s zijn geweest. De schoorsteen achter de whirlpools is overigens van de LNG motor, ofwel nauwelijks uitstoot.

Achterdek

De mooiste plek vind ik zelf het achterdek, feitelijk op 2 dekken gelegen. Je hebt hier fantastische uitzichten met de vlag van de Noorse post.

Hutten

Aan boord van de Havila schepen is er voor elk wat wils wat betreft hutten. Je kunt een binnenhut boeken tot en met een luxe suite met whirlpool op het balkon.

De binnenhutten zijn fijne alternatieven voor mensen die weinig in de hut zijn. Ze zijn 10-15 m2 groot, en voorzien van twee bedden boven elkaar. De hutten zijn standaard uitgerust met een waterkoker en je hebt gratis wifi. De mindervalide hutten hebben twee losse bedden.

Mijn buitenhut, Seaview hut, ligt op dek 5 aan stuurboord, rechts gezien vanuit de vaartrichting. Dat blijkt eigenlijk een hele fijne plek te zijn, want aan bakboord zijde (links in vaartrichting) liggen de luiken die bij elke haven opengaan (ook ‘s nachts) en dus voor onrust kunnen zorgen.

De hut van 15 m2 is uitgerust met badkamer, een bankje (ook te gebruiken voor 2 extra personen als sofabed), bureau, tv, waterkoker, koelkast en de gratis wifi. Wat mij vooral opviel in de mooie rustig ingerichte hutten, waren dat de kastdeuren allemaal een echt stevige sluiting hadden. Dat is echt niet voor niets omdat de wateren waarin het schip vaart, behoorlijk onstuimig kunnen zijn.

Wil je net wat meer ruimte dan kan je een Seaview Superior of Seaview Deluxe hut boeken. Vooral de laatste blinkt uit in ruimte: in 30 m2 heb je een kleine afgescheiden leefruimte.

De perfecte buitenhutten liggen vooraan op het schip: de panoramische Superior en Deluxe hutten. Je kijkt net als de kapitein vooruit in de vaartrichting van het schip.

Hutten met balkons

De hutten met balkons liggen op dek 7. In 21,5 m2 heb je alle faciliteiten van de andere hutten, maar vooral ramen vloer tot plafond en een balkon, over de volledige breedte van de hut. Er bestaan ook mindervalide balkonhutten.

Doordat niet alle hutten bezet waren, heb ik later in de cruise een kijkje voor je kunnen nemen in een aantal van de suites. De juniorsuite is 22-25 m2 en heeft een afgescheiden woonkamer. Uiteraard heb je ook hier een balkon. Het verschil ten opzichte van de deluxe balkonhut zit in de extra faciliteiten: bijvoorbeeld een koffieapparaat, badjas en slippers, welkomstpakket en het Havila gold – pakket (meer keuzes bij ontbijt, lunch & diner, ontbijt in het fine dining restaurant). Ik mocht deze suite in de donkere uren even bewonderen, dit is nr.

De Lighthouse suites omvatten als extra een whirlpool op het balkon. Uiteraard ontvang je ook bij deze suite het Havila Gold-pakket, maar ook onder andere een gevulde minibar die dagelijks wordt bijgevuld. Hieronder zie je één van de de meest luxueuze suites aan boord:

Prijzen

Een 12-daagse cruise van Bergen naar Kirkenes en terug kost vanaf €1045. Een noordwaartse route van Bergen naar Kirkenes, 7 dagen vanaf €640. Een zuidwaartse route van Kirkenes naar Bergen, 6 dagen vanaf €542.

Wat ik je aanraad is de 12-daagse route of de 7-daagse route omdat je bij deze routes genoeg tijd hebt in enkele mooie bestemmingen om erop uit te gaan. in 2022 vaart Havila Voyages met 2 schepen (de Havila Capella en Havila Castor) deze route, in 2023 met 4 schepen.

Havila Voyages deelt deze route overigens met de andere Noorse rederij, Hurtigruten. Elke dag vaart er één schip af van Hurtigruten óf Havila vanuit Bergen respectievelijk Kirkenes, zodat de postroute elke dag gevaren wordt.

Conclusie: met Havila naar de Noordkaap

Een cruise naar de Noordkaap met Havila Capella heeft mij positief verrast! Met een prachtig Scandinavisch ingericht schip, heerlijke Noorse lokale gerechten en een hartelijke sfeer van de crew, blijft deze reis nog lang in mijn gedachten. Uiteraard hielpen het prachtige weer, de rustige zee en elke avond het Noorderlicht daaraan mee.

De laatsten zijn echt absoluut geen garanties tijdens een tocht in de winter naar de Noordkaap, ongeacht met welke Noorse rederij je mee vaart.