Miriam cruiste op uitnodiging mee op de Rotterdam van Holland America Line. De 8-daagse cruise vertrok vanuit Amsterdam en ging naar Eidfjord, Alesund, Geiranger en Bergen. In dit tweede deel van de reportage lees je meer over de zeedag en de eerste bestemming van deze cruise, Eidfjord.

Zonnetje

Een zeedag als tweede dag bevalt me altijd erg goed, je kunt dan rustig het schip je eigen maken. Dat hebben we uiteraard dus gedaan. Na een ietwat druk ontbijt in het buffetrestaurant, aten wij ons ontbijtje op bij het Lido zwembad. Je hebt daar vrijwel altijd een rustigere tafel en ook de service van koffie en water aan tafel door de obers. Wat overigens opviel is dat in het buffetrestaurant vrijwel alle voedselitems worden aangegeven door de medewerkers. Zeer hygiënisch en fijn in deze tijd. Dit zou niet alleen de eerste twee dagen zijn, maar gedurende de hele cruise.

Wat je wel zelf mag pakken zijn koffie/thee/ijsthee/water bij de self-service stations. Ook mag je bij lunch en dinertijd, een wisselend assortiment aan desserts zelf uitkiezen. Het buffet heeft overigens in de ochtend een paar geheimen: zo kan je chocoladevlokken en beschuit vragen!

Bibliotheek aan boord!

Terwijl kapitein Bas van Dreumel aan het roer staat, gaan we op verkenning. Gisteren was het toch een drukke dag met inscheping, veiligheidsoefening enz, dat we te weinig tijd hadden om alle binnendekken te zien. We beginnen praktisch op dek 2 bij het theater aan de voorkant van het schip. Wijzelf zitten ook vooraan op dek 6 en via de liften om de hoek, waar we geen geluidsoverlast van hebben, geraken we overal vrij snel op dit overzichtelijke schip.

Op dek 2 zien we de bibliotheek en de muzieklounges waar een en ander overdag en ‘s avonds te doen is. Wat betreft de bibliotheek: na veel vragen van cruisereizigers besloot Holland America Line de bibliotheek weer in ere te herstellen. Het enige nadeel is dat er vrij weinig Nederlandse boeken te vinden waren, of ze waren allemaal al uitgeleend ;-). Wel is er een kast waar je je eigen gelezen boeken kunt achterlaten, dus wie weet komen daar (meer) Nederlandse boeken te staan.

Dicht bij elkaar op dek 2 liggen vervolgens de pianobar Billboard on Board, de Rollingstone Rock Room en een gecombineerde tweelaagse ‘concertzaal’ met de naam Lincoln Center Stage voor klassieke muziek en de B.B. King’s Blues Club. Loop je wat verder dan kom je via de winkels in het atrium terecht met een kunstwerk “Harps”. Dit kunstwerk van 7,5 ton is 3 dekken hoog en heeft een spiegel plafond waardoor het nog langer lijkt 🙂 Een mooie fotospot!

We vermaken ons op de zeedag verder prima met het zwembad voor onze kleinere Cruisereiziger en, dat wil ik zeker nog even noemen, de verrukkelijke middag thee (high tea) om 15:00 uur in het hoofdrestaurant met allerlei lekkere gebakjes, scones en sandwiches. De Delfts Blauwe bordjes in het hoofdrestaurant zijn trouwens prachtig! Je kunt een setje van 4 verschillende bordjes overigens aanschaffen aan boord.

Als afsluiting van de avond genieten we in het theater van een welkomstwoord van de kapitein, waarna het geweldige zangkwartet Cantare een show geeft.

Eidfjord

We liggen de volgende morgen al in Eidfjord als ik het raam uitkijk! We zijn vanmorgen vroeg door de Hardangerfjord gevaren, maar geen nood dat we wat missen, want om 15:00 vertrekt de Rotterdam zodat we aan boord kunnen genieten van de fjord.

Het stadje bereiken we gemakkelijk doordat we met de Rotterdam aan een kade liggen. We gaan door de gangway, mét mondkapje op, en daarna zelfstandig op pad. Al lopend zien we een toeristisch ‘Troll’ treintje bij het VVV kantoor (150 NOK per volwassene) waar vrijwel tot 13:00 uur ‘s middags de rijen staan. Mijn advies is om vooraf te reserveren (https://bit.ly/3sriWvu). Het ritje gaat naar oude prehistorische grafheuvels, een kerkje uit 1309 en eventueel een houtzagerij (entree 20 NOK).

Wij gingen echter ons eigen pad en liepen langs de rivier een stukje het dorp in om vervolgens in een souvenir winkeltje en één van de plaatselijke supermarkten te eindigen. Ben je van het wandelen, dan raad ik je één van de gemarkeerde wandelingen aan die voor je klaar liggen in de VVV.  Wil je een excursie doen met de rederij, dan bezoek je het hoogtepunt van dit gebied: de Vøringfossen waterval. Ook is het erg bijzonder om met een kajak door de fjord te gaan.

Na twee uur keren wij terug naar het schip waar we werden verwelkomd met warme chocolademelk!

Scenic Cruising

We pakken ons goed in voor het vertrek om 15.00 uur. De Rotterdam gaat door de Hardangerfjord waarbij we als passagiers ook op de boeg mogen staan. Het is even zoeken naar de ingang, dek 5, waarna we onder een stralend zonnetje vertrekken. Voor degenen die iets warmer erbij willen zitten, kan je in het Lido Market buffetrestaurant terecht waar je ook een mooi uitzicht hebt.

Casual of Dressy?

In de avond mogen we dit keer ‘Casual’ gekleed, terwijl het gisteren ‘Dressy’ was. Eerlijk gezegd was die term voor mij nieuw! Oftewel, trek je mooiste jurk/pak aan. Gala wordt het niet meer genoemd, maar je ziet dat een smoking en lange jurk op een ‘Dressy’ avond gedragen kunnen worden.

Terug naar deze avond, waar casual de dresscode is. We begeven ons naar de Pinnacle Grill, naast het atrium, voor een fijn diner (toeslag is $39 p.p. voor diner, lunch $15, excl. 18% servicecharge). Het is vrijwel volgeboekt en zeer geliefd.

Lees ook:

Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises zijn boekbaar bij:

ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI