Miriam vaart mee op de Magnifique III met een fietscruise van de Nederlandse reisorganisatie Boat Bike Tours. Zij start in Amsterdam, fietst vanuit Zaandam naar Alkmaar, Bergen, Texel en door naar Stavoren, Medemblik, Enkhuizen en Volendam. De Magnifique III vaart met ons mee en is ons hotel. Dag 3 staat in het teken van de zee, in de regen en wind.

Regenpak mee?

We liggen nog in Alkmaar als we uitgerust wakker worden. Ik kijk uit mijn raam en gelukkig, het is nog droog! Ze geven behoorlijk wat spookweer op vandaag, wind en regen. Van Corrie hebben we de vorige avond uitleg gekregen over de route. Vandaag staat een tocht van 34 (korte) of 40 km (lange route) op het programma naar Bergen en Bergen aan Zee. De regio waar Rituals, Sonja Bakker en Nijntje zijn ontstaan. De Duitse gasten zijn nog wat onbekend met Nijntje, als Corrie uitleg geeft over het konijntje van Dick Bruna. Dat heeft hij in Egmond aan Zee bedacht terwijl hij daar op vakantie was.

De -waterdichte- fietstas vul ik vandaag toch maar met een regenpak, droge schoenen en sokken. Alhoewel ik dat natuurlijk anders gehoopt had.

Opletten in de regen!

We starten rond 9 uur aan de kade in het centrum van Alkmaar aan onze tocht van vandaag. Via het kanaal gaan we door de polder, langs de golfbaan, naar Bergen. Mijn reisgenoot, mijn moeder, en ik kletsen wat af, dat we in Bergen niet opletten 😉 We fietsen langs middelbare scholen en belanden zo in een mooi stukje bos, maar geen fietsknooppunten bordjes meer te zien. De GPS app biedt uitkomst! Bij elke fietstocht kan je de route ook fietsen aan de hand van de app Ride with GPS. Deze heb ik thuis al op mijn telefoon gezet, vervolgens een code ingevuld van Boat Bike Tours en voila! Alle routes die we fietsen staan in de app, die je offline kunt gebruiken. Er zijn enkele fietsers die de app gebruiken met live aanwijzingen, maar wij gebruiken hem alleen als we de weg kwijt zijn.

Ik pak daarom mijn telefoon erbij en zie precies door onze locatie-aanduiding dat we toch een kilometer terug moeten om de route weer op te pakken. Zo gezegd zo gedaan!

Wandelend duin

Via het schattige Bergen rijden we naar het bos en de duinen. Halverwege het bos begint het te regenen en trekken we onze regenpakken aan. Ik ben blij dat er toch nog eentje heb gekocht de dag ervoor! We schuilen zo nu en dan op de route, maar het blijft regenen. Onderweg zien we op bepaalde plekken de kenmerkende blauwe Boat Bike Tours fietsen langs de kant staan bij restaurants. Het is niet koud, dus wij fietsen door tot aan Bergen aan Zee via de Schoorlse Duinen. Het is een prachtig natuurgebied met mooie paden waar je ook kunt wandelen en mountainbiken. Het ligt zo tussen Schoorl en Bergen in. Eén keer moeten we wandelend over het fietspad: er is een wandelend duin over het pad gaande. Dit is een duin waarvan het zand over het fietspad ligt. Vanwege de gladheid moeten we daar even afstappen.

Via een kronkelend landweggetje komen we terug naar Alkmaar en arriveren we voldaan – we hebben het gehaald! – én doorweekt bij de Magnifique III. Onze natte spullen kunnen we kwijt onder de overkapping op het achterdek. Bovendien krijgen onze natte schoenen een bijzondere behandeling: zij worden door Thomas in het ruim naast de motor neergezet zodat ze vannacht kunnen drogen.

Naar Den Helder met de Magnifique III

Niet zo heel verrassend is, dat iedereen ruim op tijd terug is. Geen terrasjes of winkelen in Alkmaar vandaag. We gaan op tijd varen! Schipper Chris en matroos Thomas maken het schip klaar om via het Noord-Hollandskanaal naar Den Helder te varen. Al jarenlang rijden wij langs de weg ernaast als we op pad gaan naar Texel. Vanaf Alkmaar vind ik dit een van de 🙁 minst leuke wegen naar Den Helder. Met de Magnifique III is het een mooi tochtje, langs bruggen die op vele manieren opengaan. Ik meld me bij Chris in de stuurhut die me uitleg geeft over het oproepen van de verkeersleiding die de bruggen op afstand bedient.

Rond acht uur zijn we in Den Helder en maken we nog een wandeling over Willemsoord. Dat is een mooi complex waar vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine was. Het monument omvat nu restaurants, musea waaronder het marinemuseum met duikboot, casino bioscoop etc. Morgen staat Texel op het programma.

Ben je ook nieuwsgierig naar zo’n mooie fietscruise? Bekijk ze bij:

Boat Bike Tours