Miriam vaart op uitnodiging mee op de Celebrity Apex van Celebrity Cruises. De 8-daagse cruise vertrekt vanuit Piraeus/Athene en gaat naar Dubrovnik, Mykonos, Rhodos en Santorini. In dit tweede deel van de reportage de eerste dag op zee en relaxen.

Uitgeslapen

De eerste nacht was heerlijk rustig. De Celebrity Apex vaart als een zonnetje en ik heb niet eens gevoeld dat we aan het varen waren. Mijn wekker stond – zoals gewoonlijk op een cruise bij mij – weer eens fout ingesteld, dus ik was een uur later dan gepland pas wakker. Het hielp ook niet mee dat het twee uur tijdsverschil met Nederland halverwege de nacht naar één uur werd teruggebracht waardoor mijn telefoon (eigenlijk ikzelf) compleet de tijd kwijt was. Ik noem het maar de charme van het cruisen 😉

Mijn lichte ontbijt haal ik in de lounge die bij de suites hoort, the Retreat. Zelf opscheppen mag niet, maar aanwijzen gaat prima! Ook in het grote buffetrestaurant wordt alles voor je op een bord gelegd. Je hoeft overigens niet lang in de rij te staan voor je ontbijt. Met slechts 788 gasten aan boord is dat een fractie van de normale maximale capaciteit van zo’n 2900 gasten. Hoteldirector Christophe Belaube, Frans en woont zo nu en dan in Amsterdam, vertelt me dat er nu rond de 900 personeelsleden aan boord zijn. Dat zijn dus meer personeelsleden dan gasten. Een unieke situatie. Ze zijn allemaal geruime tijd geleden aan boord gekomen, gevaccineerd en daarna in een tweeweekse bubbel gegaan. Pas na die tijd zijn de gasten aan boord gekomen.

Wat gebeurt er als je positief getest wordt?

Met de groep journalisten hebben we een interessant vraaggesprek met de hoteldirector, Christophe Blaube. Eén van de eerste vragen die Christophe kon beantwoorden, is welke protocollen van toepassing zijn als een gast positief getest wordt op Corona? Feitelijk heb je twee situaties: positief testen in de cruiseterminal nog voordat het inschepen begint of een eventuele positieve test tijdens de cruise of op de laatste dag, als alle gasten getest worden voordat ze naar huis gaan.

In situatie 1, vóór het inschepen, gaan gasten naar een quarantaine hotel in Athene. En in situatie 2, dus aan boord, hangt het van de ernst van de situatie af. Ben je erg ziek en heb je medische hulp nodig dan wordt je uiteraard verzorgd in de ziekenboeg. Deze is uitgebreid met extra bedden en beademingsapparatuur. Ben je echter niet ziek en vertoon je weinig of geen symptomen dan wordt je aan boord in quarantaine geplaatst in aangewezen hutten. Pas in Athene ga je van boord en zul je in een 5-sterren hotel een quarantaine periode moeten doorbrengen. Een care-team van Celebrity houdt daarbij contact met je. Tijdens de vorige cruise was er een klein aantal mensen waarbij dat laatste gebeurde. Ben je zo ziek dat je tussendoor van boord moet naar een plaatselijk ziekenhuis, dan heeft de rederij met elke haven waar het schip komt, goede afspraken gemaakt dat deze zieke mensen van boord kunnen.

Relaxen

Uiteraard staat mijn dag in het teken van het schip verkennen. Na de fijne lunch in restaurant Luminae in the Retreat, laat ik me verrassen door Eden. Dat is een werkelijk prachtige lounge aan de achterkant van het schip van drie dekken waar je overdag heerlijk kunt relaxen, kunt lunchen in het buffetgedeelte of ‘s avonds dineren in het bijbehorende restaurant (toeslag). Je vindt er overdag talloze zitjes om lekker te relaxen, maar ‘s avonds komt het pas echt tot leven. De hoge ruimte, met veel groen, wordt dan het decor voor de Silent Disco, live muziek en kleine shows. Echt de beste plek om regelmatig langs te komen.

Ik lees verder die middag een boek bij het zwembad en moet me dan nog haasten om ‘s avonds op tijd bij het restaurant te zijn waar ik gereserveerd heb: Raw on 5. De toevoeging ‘on 5’ slaat op het feit dat deze op dek 5 ligt. Een mooi ezelsbruggetje!

Diner

Restaurant Raw on 5 is het restaurant waar zeevruchten en sushi/sashimi geserveerd worden. In een Aziatische setting kies ik voor crispy shrimps (garnalen in een jasje), pittig, en als hoofdgerecht een zeevruchtenbanket met oesters, krab en garnalen. Wat een feest om dat op te smikkelen! Als toetje kies ik een dessert met aardbeien, lychee en yuzu. Dat laatste is een citrusvrucht die voorkomt in Azië. Recent hadden wij het in onze vriendengroep nog over deze vrucht, anders wist ik niet wat het was. 😉

Na het diner vertrek ik naar het theater waar de eerste van 3 nieuwe productieshows op ons wacht: Tree of Life. ‘The Theatre’ is uitgerust met de laatste technologische snufjes, waaronder een groot 4K LED-scherm rondom het podium, dat fantastische achtergronden kan laten zien. Het is een noviteit voor Celebrity Cruises, aangezien het zusterschip Celebrity Edge hierover nog niet beschikt.

Kapitein Dimitrios Kafetzis heet ons eveneens welkom en stelt een aantal mensen uit zijn team voor. Wat een toegankelijke kapitein, serieus als het moet, maar ook vol humor. Hij komt overigens uit Piraeus en heeft dus een ‘thuiswedstrijd’ dit seizoen.

De show is een pareltje mede dankzij het gigantische LED-scherm en een enorme ‘levensboom’ met meer dan 3000 LED-bladeren. Deze laatste staat centraal in de productie die het publiek meeneemt op een reis door belangrijke momenten van het leven via popmuziek. Groot is ook de verrassing als het tijdens een winterscene gaat sneeuwen in de zaal. Kortom, een echte avond uit met indrukwekkende techniek.

Ben je ook nieuwsgierig naar de mooie Celebrity Apex? Bekijk ze bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Travel Store

Lees ook: