Miriam vaart op uitnodiging mee op de Celebrity Apex van Celebrity Cruises. De 8-daagse cruise vertrekt vanuit Piraeus/Athene en gaat naar Dubrovnik, Mykonos, Rhodos en Santorini. In dit vierde deel van de reportage varen we naar Mykonos en bezoeken we het eiland.

Wat een warmte!

Vanuit Dubrovnik vaart de Celebrity Apex naar de volgende bestemming, naar het Griekse eiland Mykonos. We hebben daardoor een zeedag tussen Dubrovnik en Mykonos omdat de afstand niet in één nacht te overbruggen is. Daarover gesproken, op deze manier is het een fijne route. Eerst een zeedag, een bestemming, en dan weer een zeedag. Dat maakt dat je de eerste dagen goed je weg kunt vinden op een cruiseschip.

Bij het wakker worden is de zee spiegelglad en is het al vrij warm buiten, en heel erg klammig. Dit zou zo de hele dag blijven. Overigens voeren we zo aan het begin van de avond in een wolk waaruit as kwam, van de heftige branden op sommige plekken in Griekenland.

Gedurende de dag mag ik als journalist de restaurants bekijken op het schip tijdens een rondleiding. Samengevat heeft de Celebrity Apex vier hoofdrestaurants, 1 groot buffetrestaurant en wat kleinere corners die inclusief in de prijs zijn. Wil je naar de specialiteitenrestaurants, dan geldt daarvoor een toeslag. Er zijn er 6, dus dat houdt elkaar mooi in evenwicht. Ik zal binnenkort een mooi overzicht publiceren welke restaurants er zijn en hun toeslagen/prijzen (specialiteitenrestaurants).

Ook zal ik een overzicht maken van de drankpakketten. Dat is overigens nu heel gemakkelijk geregeld; bij boeking krijgen gasten standaard een Classic Package met daarin alle drankjes tot $9, dus bijvoorbeeld ook de cocktails, alcoholische dranken en een glas wijn. Wat enorm fijn is bij het kopen van een drankje is dat er geen ‘bonnengedoe’ meer is aan boord. Je boordpas regelt alles. Je moet alleen nog een bonnetje ondertekenen als je in een specialiteitenrestaurant een toeslag moet betalen, of als je een fles wijn bestelt (in plaats van een glas wijn die wel inclusief is tot die $9!).

Brug

De tour eindigt overigens bij de kapitein op de brug, waar we op gepaste afstand even mee mogen praten. De veiligheidsmensen houden ook de tijd bij, niet meer dan 15 minuten, om het risico van eventuele besmettingen te vermijden. We zijn allemaal gevaccineerd en negatief getest, maar een risico blijft altijd aanwezig. Vandaar de voorzichtigheid op de brug. We mogen bijvoorbeeld ook niet dichtbij de officieren komen en overige staf daar.

De leukste anekdote die we horen, deel ik graag met je. De brug steekt, zoals velen weten, uit aan stuurboord en bakboord om goed te kunnen manoeuvreren bij bijvoorbeeld aanmeren. Een aantal van de ramen hebben ze ‘geblindeerd’ omdat teveel cruisepassagiers gingen zwaaien vanaf hun (infinity) balkon 😉  De mensen op de brug kunnen hierdoor afgeleid worden en fouten maken. Geblindeerd zijn de ramen natuurlijk alleen voor de passagiers die naar binnen willen kijken. De kapitein en zijn officieren kunnen nog steeds wél naar buiten kijken.

Tzatziki, gevulde paprika en spinazie taart

Ik word de volgende morgen al om kwart over 6 wakker: de kapitein laat het anker vallen en dat klinkt natuurlijk bekend. Gelukkig gaat het anker niet in één keer hard naar beneden, maar gaat het voor mijn gevoel per paar meter. Of het daadwerkelijk zo ging, weet ik niet, maar het leek wel zo. Het is om half 7 al een drukte van belang in de baai. Er liggen al twee andere cruiseschepen en later in de ochtend komt er nog een vierde schip aan.  Ik ontbijt licht bij het Eden Café buffet met uitzicht op Mykonos. Wat mij betreft de tip van de dag voor een licht ontbijt/lunch met geweldig uitzicht! Het is er nu, met zo weinig passagiers, nooit druk. Omdat het iets uit de route ligt van het grote buffetrestaurant, verwacht ik ook niet dat het hier ooit heel druk gaat zijn.

Met de bootjes van het eiland ga ik rond 12 uur met een kleine groep naar de wal. Ik ga op excursie naar een Grieks dorpje waar we een workshop Grieks koken gaan volgen. Ik ben al vele malen in de afgelopen 15 jaar op het eiland geweest en ken het dorpje bijna uit mijn hoofd 😉  dus werd het eens tijd voor een andere excursie.

Met de bus rijden we iets naar het binnenland van het eiland naar het huis van Teta. Zij is de vrouw des huizes en eigenaar van haar bedrijf Mykonian Spiti. We komen binnen in haar woning en ik verbaas me, wat is dit huis leuk ingericht! Zo achter al die witte huisjes, gaat een wereld voor je open.

Naast de open keuken nemen we plaats rondom een grote eettafel en gaat Teta met telkens enkele vrijwilligers drie gerechten maken: spinazietaart met filodeeg, gevulde paprika en een wedstrijdje tzatziki maken. We krijgen ontzettend handige tips om bijvoorbeeld filodeeg niet te laten uitdrogen (= een natte theedoek onder het filodeeg leggen, niet er bovenop), dat je het velletje van de knoflook na het knoflookpersen niet moet meekoken en het verschil tussen aardige paprika’s en superlekkere paprika’s. “Het geheim zit hem in de onderkant van de paprika; neem altijd de paprika met vier kontjes, die zijn het meest smaakvol”, aldus Teta, “en het best geschikt voor een gerecht als gevulde paprika.”

Na een flink anderhalf uur kookles, mogen we even pauzeren in de overdekte tuin. Wanneer we terugkeren naar de eetkamer, staan de heerlijke gerechten op ons te wachten. Eerlijk is eerlijk, dit zijn al eerder door Teta bereide gerechten omdat de kooktijd van sommige gerechten de lang zijn.  Met een glaasje wijn van de grootvader van Teta, proosten we op de maaltijd.

Le petit Chef

‘s Avonds heb ik gereserveerd voor het specialiteitenrestaurant Le petit Chef in de Grand Bistro. Voor gezinnen met kinderen (en ook volwassenen) is dit een superleuke diner-ervaring! Op de tafel krijg je nl een show gepresenteerd door 2 kleine stripfiguurtjes die jouw gerecht klaar maken, in een animatie. Op de Celebrity Edge mocht ik deze ook al eens beleven. Op de Apex wordt deel 3 verteld. Uiteraard ga ik niet teveel verklappen 😉

Ben je ook nieuwsgierig naar de mooie Celebrity Apex? Bekijk de cruises bij:

AMCACaptain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Travel Store

Lees ook: