Miriam vaart op uitnodiging mee op de Celebrity Apex van Celebrity Cruises. De 8-daagse cruise vertrekt vanuit Piraeus/Athene en gaat naar Dubrovnik, Mykonos, Rhodos en Santorini. In dit derde deel van de reportage de eerste haven: Dubrovnik in Kroatië.

Klaar voor de excursie!

Vannacht was het wederom heerlijk rustig varen. Vanmorgen heb ik na het wakker worden eerst een rondje over het schip gelopen om te genieten van het uitzicht op de kust van Kroatië. We liggen al in Dubrovnik, althans bij de cruisekades iets buiten de stad. Shuttlebussen (12 dollar) rijden naar het begin van de oude stad waar je kunt uitstappen.

Ik ben al vaker in Dubrovnik geweest en heb gisteren besloten dat ik een excursie ga maken langs de Kroatische kust. Daarvoor meld ik me eerst om 9:00 bij het theater waar ik een sticker mag halen voor groep 9. Na een paar minuutjes wachten, mogen we via het atrium en dek 2 naar buiten. Dit doen we via Destination Gateway, een fijne grote ruimte waar je binnen komt of naar buiten gaat. Over een paar dagen wordt deze ook gebruikt voor het tenderen in Santorini. Zelfs mensen in een rolstoel kunnen via Destination Gateway in een tender geraken. Hieronder zie je een foto van de rederij zelf:

Olijfolie, zout en wijn

De bus brengt ons eerst naar Orasac waar we bij een Agroturizam (agrotoerisme) Dubelj een kijkje gaan nemen in het familiebedrijf van olijfoliemakers. De eigenaren, Mato en Anka, ontvangen ons hartelijk bij de oude olijfoliepers. 80 jaar oud is het bedrijf inmiddels en uit de 200 olijfbomen wordt eenmaal per jaar olie geperst. Vroeger met de oude olijfoliepers door paardenkracht en mankracht, zoals Mato laat zien. Nu gaat het inmiddels moderner. Na de uitleg krijgen we op het door planten overdekte terras een kleine maaltijd. Ik kom in gesprek met een viertal Amerikaanse gasten van de Celebrity Apex, allemaal met hun eigen verhaal van het afgelopen jaar.

De bus brengt de groep daarna naar Ston, met een karakteristiek centrum waar we een half uur vrije tijd hebben. Aan de rand van het dorp liggen zoutpannen, waar zout uit het zeewater gewonnen wordt. We gaan vervolgens naar een wijnmaker iets verderop, Vina Vukas geheten. Ook weer onder het afdak, ditmaal van kiwiplanten, proeven we likeuren voordat het wijnproeven begint in de kelder. Als afsluiting van de excursie eten we tenslotte in een restaurant lokale zeevruchten waaronder mosselen die in het gebied gekweekt worden. Al met al een fijne excursie die laat zien welke lokale producten in deze regio gemaakt worden of hier groeien.

Diner

In de avond heb ik een uitnodiging voor het restaurant Eden, dat in de Eden lounge een plekje heeft. Eden ligt aan de achterkant van het schip en veel tafels hebben daardoor ook een magnifiek uitzicht. Gasten kunnen kiezen uit een a la carte menu en betalen daarvoor 1 vaste prijs ($55). Dit restaurant is het paradepaardje van het schip; veel verse, biologische producten. De koks nemen hun ervaring mee van michelin-sterren-restaurants en dat proef je.

Caravan

Na het diner haast ik me om half 11 naar The Club, de multifunctionele ruimte dat nu fungeert als avondclub. Tweemaal per avond vindt Caravan plaats, een circusachtige act met acrobatiek. Het valt zeer in de smaak bij iedereen die aanwezig is. De ruimte leent zich er uitstekend voor: het heeft een boven en een beneden en je zit behoorlijk dichtbij het kleine podium dat in het midden is opgebouwd.

Ben je ook nieuwsgierig naar de mooie Celebrity Apex? Bekijk de cruises bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Travel Store

Lees ook: