Princess Cruises kondigt aan dat chef-kok Rudi Sodamin met onmiddellijke ingang het eerste ‘Head of Culinary Arts’ (hoofd van de culinaire kunsten) wordt. Sodamin is momenteel ook de masterchef voor Holland America Line, een functie die hij zal behouden in zijn nieuwe rol voor Princess.

“Chef Rudi is een praktische leider met bewezen vermogen om teams te motiveren om nieuwe niveaus van creativiteit en inspiratie te bereiken”, zegt Jan Swartz, group president van Princess Cruises, Holland America Line, Seabourn en P&O Cruises Australia. “Princess staat nu al bekend om haar sterke culinaire cultuur. We halen chef-kok Rudi binnen om met nieuwe ideeën nog meer indruk te maken op onze gasten. Hij is de perfecte persoon om een ​​geheel nieuw niveau te brengen in ons culinaire product.”

Gedurende zijn hele carrière is Sodamin de drijvende kracht geweest achter het revolutioneren van culinaire praktijken en het verhogen van de perceptie van lekker eten in de cruise-industrie. Sodamin, een internationaal gerespecteerde voedselautoriteit, is de meest gedecoreerde chef-kok die op de oceanen van de wereld werkt en wordt algemeen beschouwd als een van de meest innovatieve, energieke en invloedrijke chef-koks in de horeca. Een van zijn meest recente prestaties was de zeer succesvolle lancering van Rudi’s Sel de Mer-restaurant aan boord van drie schepen van Holland America Line. Carnival Cruise Line was zo onder de indruk van het restaurantconcept dat Sodamin ook Rudi’s Seagrill restaurant mocht creëren voor cruiseschip Mardi Gras,

Indrukwekkende carrière

Sodamin begon zijn carrière op 14-jarige leeftijd met een keukenstage in Kurhotel Heilbrunn in Bad Mitterndorf, Oostenrijk. Op 23-jarige leeftijd werd Sodamin benoemd tot Chef de Cuisine op de luxelijn Vistafjord met Norwegian American Cruise Line – hij was de jongste chef-kok in de wereld van cruisemaatschappijen die verantwoordelijkheid op die schaal had. Op 26-jarige leeftijd werd hij benoemd tot executive chef-kok aan boord van Queen Elizabeth 2 – opnieuw de jongste chef-kok op zee die zo’n titel behaalde. Onder zijn leiding in de jaren negentig werd het eten dat door Cunard Line werd geserveerd alom geprezen als het beste ter wereld. Na een tiental jaar bij Cunard Line als vice-president van eten en drinken en corporate executive chef, trad Sodamin toe tot Royal Caribbean Cruise Line als directeur van corporate food and beverage operations en culinair woordvoerder.

Sodamin zette zijn indrukwekkende innovatietraditie voort met Holland America Line, waarbij hij de eerste Culinary Council van de lijn oprichtte (waarvan hij voorzitter is) en tevens een speerpunt was van het Holland America Line Culinary Art Centre. Daarnaast is Sodamin voorstander van professionele ontwikkeling van alle culinaire medewerkers van Holland America Line en leidde hij de ontwikkeling en lancering van een residentieel Culinair Trainingscentrum in Manilla, de Filippijnen, in samenwerking met het Culinary Institute of America om het curriculum te ontwikkelen.

“Ik zie eten als de weg naar het hart van onze gasten, en de mensen van het Princess Cruises culinaire team hebben hartstocht voor wat ze doen en zijn enorm trots op hun werk”, aldus Sodamin. “Mijn doel is om die trots te laten groeien en het culinaire personeelsbestand naar nieuwe prestatiehoogten te leiden door middel van innovatieve benaderingen van teamwerk en creativiteit.”

De vele onderscheidingen van Sodamin omvatten drie Toques van de prestigieuze Gault-Millau Guide (1998) – de eerste voor een restaurant aan boord en de enige dergelijke prijs die op zee wordt uitgereikt. Sodamin heeft ook 14 kookboeken geschreven, waaronder FoodFaces en Rudi’s Sel de Mer: For the Love of Seafood (2021) de meest recente is.

Bekijk de Kookboeken van Rudi Sodamin