MSC Cruises en Chantiers de l’Atlantique vierden afgelopen week twee belangrijke mijlpalen voor de bouw van de volgende generatie milieuvriendelijke geavanceerde schepen van de rederij. De nieuwe MSC World Europa werd te water gelaten en de muntceremonie vond plaats van de MSC Euribia. Tevens bevestigde MSC Cruises dat MSC World Europa een brandstofcellen aan boord zal hebben.

MSC World Europa en MSC Euribia zullen volgend jaar de eerste LNG-aangedreven schepen worden die zich bij de MSC Cruises-vloot voegen. Het betekent een investering van € 3 miljard. De bouw van World Europa II zal begin 2023 van start gaan.

Deze schepen spelen een belangrijke rol in het streven van het bedrijf om tegen 2050 netto nul uitstoot van broeikasgassen te bereiken. LNG is verreweg de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is en het elimineert vrijwel lokale luchtverontreinigende emissies zoals zwaveloxiden (99%), stikstofoxiden (85%) en deeltjes (98%). In termen van emissies met een wereldwijde impact, speelt LNG een sleutelrol bij het tegengaan van klimaatverandering en de motoren van deze twee schepen hebben het potentieel om de CO2-uitstoot tot 25% te verminderen in vergelijking met standaardbrandstoffen. Bovendien zal deze energiebron, met de daaropvolgende beschikbaarheid van bio- en synthetische vormen van LNG, een weg bieden naar uiteindelijke koolstofarme operaties.

Tevens werd onthuld dat aan boord van MSC World Europa brandstofcellen, bekend als Blue Horizon, worden geïnstalleerd. De technologie zal LNG gebruiken om brandstof om te zetten in elektriciteit met een van de hoogste efficiënties van alle stroomoplossingen die momenteel beschikbaar zijn, waarbij elektriciteit en warmte aan boord wordt geproduceerd.

De door Chantiers de l’Atlantique (CdA) en MSC Cruises geselecteerde brandstofceltechnologie is de SOFC (Solid Oxide Fuel Cell), ontwikkeld door Bloom Energy. De SOFC zal de uitstoot van broeikasgassen (BKG) met ongeveer 30 procent verminderen in vergelijking met een conventionele LNG-motor zonder de uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden of fijne deeltjes. 

Anne Claire Juventin, verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole van de Chantiers de l’Atlantique, en Valentina Mancini, Brand Manager van MSC Cruises, voerden het traditionele maritieme ritueel uit als meter toen ze twee munten onder de kiel plaatsten van MSC Euribia als historisch teken van zegen en geluk voor het schip.

De tewaterlating van MSC World Europa, het eerste LNG-aangedreven schip dat zich bij de MSC Cruises-vloot voegt, vond plaats op de scheepswerf in Saint-Nazaire. Daar zal ze nu naar een ander dok worden verplaatst waar verder wordt gewerkt aan het schip tot haar oplevering in november 2022. 

Cruises van MSC Cruises zijn boekbaar bij:

MSC Cruises Captain Cruise CruiseReizen.nl Cruisewinkel Stip TUI Travel Store