Costa Smeralda, het vlaggenschip van Costa Cruises, verliet zaterdag 1 mei de haven van Savona voor een cruise van één week in Italië. Het is het eerste schip van de Italiaanse rederij dat zijn activiteiten hervat in 2021. Dit is tevens officieel de start van het zomerseizoen, waarin in totaal vier Costa-schepen de Middellandse Zee zullen bevaren. De herstart van Costa Smeralda werd zaterdagochtend gevierd op de Palacrociere-terminal. Met aanwezig de Costa Cruises-president Mario Zanetti, én de met lokale autoriteiten, waaronder de burgemeester van Savona, Ilaria Caprioglio; de president van de Western Ligurian Sea Port Authority, Paolo Emilio Signorini; en de kapitein van Savona Costa Guard, Francesco Cimmino.

“Dit jaar krijgt 1 mei een speciale betekenis voor Costa Cruises nu onze rederij zijn activiteiten hervat en de hervatting van het werk viert, voor ons en voor de hele geallieerde industrie”, zei Costa’s Zanetti. ”

“We zijn verheugd om weer te vertrekken vanuit een Ligurische haven, uit de regio waar we al meer dan 70 jaar wonen. De cruise- en toerismesector is essentieel voor het herstel van de Italiaanse economie. Vanwege de noodsituatie van Covid-19, genereerde ons bedrijf een economische impact van € 3,5 miljard op nationaal niveau, met meer dan 17.000 directe en indirecte banen, in samenwerking met ongeveer 5.000 partners. We hopen dat de herstart van zaterdag een teken zal zijn van een terugkeer naar normaliteit, voor ons, voor onze gasten. Die we graag weer aan boord verwelkomen, en voor alle leveranciers die in onze sector werken.”

Italiaanse route

De eerste cruise van Costa Smeralda biedt een volledig Italiaanse reisroute en bezoekt Savona, Civitavecchia (voor Rome), Napels, Messina, Cagliari en La Spezia. Gasten kunnen ervoor kiezen om de hele week te boeken, of het op te splitsen in minicruises van drie en vier dagen om een ​​kortere vakantie te ervaren.

De gezondheids- en veiligheidsprocedures zijn verbeterd door de goedkeuring van het Costa Safety Protocol, het protocol ontwikkeld door het bedrijf samen met wetenschappelijke experts en Italiaanse autoriteiten, dat operationele maatregelen bevat met betrekking tot alle aspecten van de cruise-ervaring, zowel aan boord als aan wal. De maatregelen zijn onder meer:

  • ​​vermindering van het aantal gasten;
  • uitstrijktests voor alle gasten vóór het inschepen en na de helft van de cruise;
  • swabtests voor de bemanning vóór het inschepen en regelmatig tijdens hun verblijf aan boord;
  • temperatuurcontroles elke keer dat gasten van boord gaan, bij opnieuw het schip betreden en elke keer dat ze de restaurants binnenkomen;
  • bezoeken aan bestemmingen alleen met beschermde rederij excursies;
  • sociaal afstand nemen aan boord en in de terminals;
  • nieuwe manieren om diensten aan boord te gebruiken;
  • verbeterde sanitaire voorzieningen en medische diensten;
  • en het gebruik van beschermende maskers indien nodig.

Wat de vakantie-ervaring betreft, zullen gasten kunnen genieten van nieuwe onderdelen. Denk daarbij aan een totaal vernieuwd excursieprogramma, waarmee gasten bestemmingen buiten de gebaande paden kunnen ontdekken, exclusief voor Costa-gasten. Bovendien zijn nieuwe menu’s samengesteld met gerechten gerelateerd aan locaties bezocht door de reisroute.

Meest duurzame schip in de vloot

Bovendien vindt de herstart van Costa plaats met het meest geavanceerde schip in de vloot wat betreft het verminderen van de milieu-impact. De Costa Smeralda is het eerste cruiseschip van het merk dat wordt aangedreven door LNG, de meest geavanceerde voortstuwingstechnologie die beschikbaar is om de uitstoot te verminderen.

Aan de volledige dagelijkse waterbehoefte van het schip wordt voldaan door zeewater direct om te zetten met behulp van ontzilters; het energieverbruik wordt tot een minimum beperkt dankzij een intelligent energie-efficiëntiesysteem; en afval wordt aan boord beheerd met 100% gescheiden inzameling voor recycling van plastic, papier, glas en aluminium.

Herstart met vier schepen

De Smeralda is de eerste van vier schepen die in de zomer van 2021  zullen varen in de Middellandse Zee. Op 16 mei start Costa Luminosa opnieuw met cruises van een week naar Griekenland. De Costa Deliziosa keert op 26 juni terug voor cruises van een week naar Griekenland. Daarnaast vertrekt op 4 juli cruiseschip Costa Firenze op een reis van een week in Italië. De Firenze is het nieuwe schip geïnspireerd door de Florentijnse Renaissance.

Naast de terugkeer van de Costa Firenze, keert de de Smeralda vanaf 3 juli terug op internationale routes. Zij vaart dan cruises van een week in Italië, Frankrijk en Spanje.

“De herstart van Costa Cruises ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid krijgt een sterke symbolische waarde en moet een goed voorteken zijn voor het herstel van een belangrijke economische sector zoals het toerisme”, aldus Ilaria Caprioglio, burgemeester van Savona. “De gemeente Savona is verheugd deze herstart met Costa Cruises te vieren, na zeer moeilijke maanden van gezondheids-, economische en sociale crisis, in het 25e jaar van de aanwezigheid van het bedrijf in Savona. Savona is klaar om cruisepassagiers opnieuw te verwelkomen.”

Nieuwsgierig naar de herstart van Costa Cruises? Cruises van 2021 zijn al beschikbaar vanaf €479.

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelStipTUITravel Store