De Noorse rederij Havila die onder andere de postroute langs de Noorse kust verzorgt, heeft op vrijdag 22 april de Havila Castor overgedragen gekregen. Dit gebeurde in Turkije waar het zeer duurzame schip op scheepswerf Tersan is gebouwd. De Havila Castor is het zusterschip van Havila Capella die op 12 december 2021 in de vaart ging.

Voorzitter Per Sævik van Havila: “Het is altijd extra bijzonder om deel uit te maken van de oplevering van een nieuw schip. Ze is een geweldig schip waar we naar uitkijken langs de Noorse kust”, zegt Sævik. Later zal scheepswerf Tersan nog eens twee schepen op gaan leveren, de Havila Polaris en Havila Pollux, zodat het totaal aantal schepen op 4 komt. Zij varen tussen Bergen en Kirkenes de bekende postroute net als rederij Hurtigruten.

Klaar om te varen in mei met gasten

Het schip zal van Turkije naar Noorwegen gebracht gaan worden met 60 personeelsleden, zodat ze rond 5 mei arriveert in Bergen. Precies op tijd om op 10 mei 2022 haar eerste cruise te varen vanuit Bergen naar Kirkenes in het Noorden van Noorwegen. De financiering van het schip stond de afgelopen weken op losse schroeven, omdat een Russische investeerder vanwege EU sancties niet meer kon participeren. Havila heeft nu een tijdelijke financiering rond met eigen vermogen en een lening van de scheepswerf en de bank achter de scheepswerf. Dit geeft de rederij drie maanden lucht om een stabiele constructie voor de financiering te vinden. Door deze financieringsproblemen vaart het eerste schip, Havila Capella, momenteel niet. Ook voor dit schip is men bezig met een nieuwe financiering zodat het schip weer kan gaan varen.

Bijzonder aan de schepen is dat zij zonder emissies kunnen varen met grote batterijpacks die vier uur lang gebruikt kunnen worden. Daarnaast worden de schepen aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG), waar ook grote zeeschepen mee worden uitgerust. De rederij heeft het ontwerp zo laten maken dat ook toekomstige brandstoffen zoals vloeibaar biogas, waterstof of ammonia. Dit maakt dat deze schepen de schoonste schepen langs de postroute zijn.

Bekijk de cruise:

Cruisewinkel