Miriam cruiste 8 dagen mee op het kleine schip Elysium van de nieuwe Griekse rederij Elixir Cruises naar de Griekse Cycladen eilanden. In deze serie artikelen nemen we je mee in de wereld van Small Ship Cruising, oftewel hoe is het cruisen op een kleiner schip? In dit tweede deel ga ik dieper in op het leven aan boord tijdens deze Griekse cruise. In het eerste deel lees je meer over het schip.

Small Ship Cruising

Het cruisen op een kleiner schip is een rustige manier van cruisen met een select aantal passagiers. Op Elysium waren 45 passagiers mee, van families met kinderen tot gepensioneerden, solo-reizigers en stellen. Doordat je met zo weinig bent, zeker in vergelijking met de ‘grote’ cruiseschepen, heb je snel contact met elkaar.

De boordtaal is Engels en onder de gasten zelf werd in deze groep Engels of Spaans gesproken. Fijn is dat cruise conciërge Mark Nederlandse roots heeft en je dus ook kan helpen in het Nederlands. Hij is het aanspreekpunt, samen met de hotel manager, voor de gasten als je wat wilt weten. Bovendien ontvang je elke avond in je hut een dagprogramma waar op staat waar het schip naar toe gaat de volgende dag. Opvallend is dat binnen anderhalve dag iedereen elkaar kent en samen met het personeel voelt het als één grote familie.

Hoe ziet een dag eruit?

Een typische dag op Elysium in de Griekse Cycladen bestaat uit een heerlijke zwemstop, vaak in de ochtend, en na de lunch een aantal uur varen totdat een nieuwe bestemming op een eiland wordt bereikt. De kapitein zorgt bij de zwemstop dat het schip dicht bij een baai of strand komt te liggen, waarna je naar keuze naast het schip kunt zwemmen of met de zodiacs naar het strand wordt gebracht. De Elysium biedt je strandlakens, maar ook allerlei zwemattributen die je gratis kunt gebruiken!

Voor het eerst in mijn leven heb ik gesnorkeld tussen de vissen – met naar keuze met flippers aan je voeten – , maar ook gekayakt om het schip heen. De snorkels worden na gebruik weer netjes schoongemaakt zodat ze de volgende dag veilig door een ander gebruikt kunnen worden. Ook kan je paddleboarden en zelfs waterskiën (kleine toeslag). De zodiacs werden als tender gebruikt en gingen op regelmatige basis naar het strand en weer terug. De tijden waren netjes opgehangen in de receptie zodat je (tip!) een foto kon maken met je telefoon en de tijden altijd bij je hebt. Bovendien liep Mark vaak nog even een rondje in de receptieruimte om na te gaan wie er mee wilde met de volgende tender. Veiligheid overigens voor alles, want bij elk tochtje kregen we een zwemvest aan.

Bij een kayaktochtje rond het schip zag ik overigens de octopussen hangen aan de achterkant van het schip, zoals je wel vaker in Griekenland ziet. Bij de lunch werden we dan ook getrakteerd op deze lekkernij!

Na de lunch trokken de meeste passagiers zich even terug voor een siësta, om het warmste moment van de dag te vermijden. Rond een uur of vier arriveerden we op de nieuwe bestemming waar soms een excursie werd georganiseerd en we altijd tips kregen wat je het beste kon doen. Denk aan het bezoeken van het dorpje, een wandeling langs de kliffen of het beste strand. Wilde je het avondleven verkennen, dan had je altijd de mogelijkheid daarvoor omdat de Elysium pas ‘s nachts of tegen de morgen weer ging varen. Tijd genoeg!

Eten en drinken

Een belangrijk onderdeel van een cruise is uiteraard het eten en drinken aan boord. Op Elysium is er een halfpension concept: in de morgen een ontbijtbuffet, en vervolgens in de middag een buffet. Op twee dagen was er in plaats van het middagbuffet een diner, op de eerste en laatste dag.

Het leukste hieraan is dat je dus in de avond vaak op de bestemming zelf kunt dineren in een pittoresk dorpje, aan het water, en van de Griekse specialiteiten kunt proeven. Dat is mij erg goed bevallen. Ondanks dat ik alleen reisde, was er altijd wel een mede solo reiziger voor een diner samen of in een grotere groep.

Het overheerlijke diner op de 1e avond werd uitgeserveerd. Daarna was er altijd het buffet waar je langs vele gerechten kon lopen: diverse soorten salades, tapas, Griekse specialiteiten zoals vlees en vis of de favoriete van velen – de moussaka. Fruit was er in grote getale en de desserts waren eveneens van hoge kwaliteit. Koffie/thee (ontbijt) en water werden door de obers rondgebracht. En zij wisten al snel wat iedereen zoal wilde. Barvrouw Vera zorgde goed voor haar gasten door gezonde smoothies en uiteraard niet te versmaden cocktails te mixen (beide toeslag).

Fijn was zeker ook het koffie/thee buffet bij de receptie waar je gedurende de hele dag in een mooie mok kon pakken wat je wilde. Koud en warm water waren bovendien bij diverse watertappunten verkrijgbaar. Je eigen Elixir Cruises waterfles (uit je hut) kon je bijvullen voordat je van boord ging.

Wellness

Gasten die zich willen laten verwennen, kunnen diverse massages en schoonheidsbehandelingen boeken tegen zeer schappelijke prijzen in de Spa. Sportievelingen kunnen bovendien meedoen aan de yoga om half 9 of de pilates les om 5 uur op het zonnedek (lessen gratis). Bij een geschikt strand werd ook incidenteel een pilatesles in het water gegeven! Deze waren erg populair.

Barbecue op het strand

De grootste verrassing van de week kwam na een bezoek aan de historische plaats Delos nabij Mykonos. De crew had een barbecue voorbereid op een prachtig strand. Met muziek, typische Griekse gerechten en tal van kussens en schaduwdoeken genoot ik van dit mooie evenement.

Lees ook:

Je boekt de Elysium bij het Rotterdamse cruisereisbureau Yacht Cruise Company:

Yacht Cruise Company