De Wonder of the Seas is het vijfde cruiseschip in de revolutionaire Oasis klasse van Royal Caribbean: wist je dat elk schip in deze klasse bij haar ingebruikname het grootste cruiseschip ter wereld is?! De Wonder of the Seas is nummer vijf na nummer vier Symphony of the Seas, de Harmony of the Seas, Allure of the Seas en Oasis of the Seas (uit 2010).

Marco cruiste drie dagen mee om het schip te verkennen, daarbij kijken we ook naar de totstandkoming van dit bijzondere schip.

Snijden eerste stuk staal

Op 24 april 2019 werd op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire het eerste stuk staal gesneden van een nieuw cruiseschip van Royal Caribbean International in de Oasis-klasse. De naam van het schip was op dat moment overigens nog niet bekend gemaakt, dat zou pas een half jaar later komen. De Franse werf had de eer om voor de derde keer een Oasis klasse schip te bouwen, na de Harmony of the Seas en Symphony of the Seas. De allereerste twee schepen, de Oasis en Allure of the Seas, werden namelijk in Turku, Finland gebouwd.

Net als haar zusterschepen bestaat de romp van het nog naamloze nieuwe cruiseschip uit ongeveer 400.000 bewerkte stalen onderdelen.  De opleveringsdatum in deze fase van de bouw staat nog gepland in de lente van 2021. Een ander bijzonder detail is, dat de rederij het schip gaat inzetten vanuit het Chinese Shanghai om in Azië te gaan varen.

Muntceremonie en kiellegging

Royal Caribbean International kondigde op 10 oktober 2019 in Shanghai pas de naam van het vijfde Oasis klasse schip aan: de Wonder of the Seas. Aan de andere kant van de wereld vond in Frankrijk de kielleggingsceremonie plaats: een 970-ton blok van 47 bij 19,8 meter werd met een kraan van 1400 ton op het bouwdok getild. De muntceremonie, die is bedoeld om het schip geluk te brengen, viel samen met het leggen van het eerste blok van de kiel.

CEO Michael Bayley over de inzet in Azië: “Royal Caribbean staat bekend om haar innovatie en het voortdurend verleggen van de grenzen van wat mogelijk is, en een Oasis Class-schip in China is daarvan het bewijs”, aldus Bayley. “Wonder of the Seas zal de ultieme vakantie opnieuw definiëren en op zichzelf revolutionair zijn, en ze markeert een van de meest opwindende hoofdstukken van Royal Caribbean die nog komen zullen.”

“Royal Caribbean International is al meer dan 10 jaar marktleider in China. Door consequent krachtige implementatiestrategieën te presenteren en de groei van de nieuwe cruisemarkt te stimuleren,” aldus Dr. Zinan Liu, voorzitter van Royal Caribbean Asia. “De inzet van Wonder of the Seas is een manifest van een nieuw tijdperk voor Royal Caribbean.”

COVID

Een half jaar later viel de wereld half maart 2020 stil. De scheepswerf moest haar werk staken aan het schip vanwege Franse lockdowns. Gelukkig startte de werf vrij stel weer op. Op 25 april 2020 mochten de scheepsbouwers van Chantiers de l’Atlantique weer aan de slag. Om zo veel mogelijk te voldoen aan ‘social distancing’ werd er in ploegendiensten gewerkt. In de zomer van 2020 gingen rederijen bovendien keuzes maken om het nieuwbouwschip later in de vaart te laten komen. De nieuwe opleverdatum van de Wonder of the Seas zou 2022 worden, zeker 10 maanden later dan oorspronkelijk gepland.

Te water lating

In september 2020, de 5e om precies te zijn, werd de Wonder succesvol uitgedokt op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique in het Franse Saint-Nazaire. Nadat het droogdok was volgelopen met water werd het schip vroeg in de ochtend met hulp van 7 sleepboten verplaatst van Basin B naar Basin C. De 500 meter werd in ongeveer een uur afgelegd.

De Wonder of the Seas blijft tot haar oplevering in Basin C. Daar zullen de werkzaamheden aan zowel het exterieur als het interieur worden voortgezet.

2021

Het werd van september 2020 tot april 2021 stil wat betreft nieuws over het schip. In april werden de routes bekend gemaakt van de Wonder vanuit Shanghai én HongKong. Talloze 5- tot 10-daagse reizen werden ingepland van maart 2022 tot januari 2023.

Begin augustus 2021 deelde de rederij een constructie-update:

Zeetesten

Wat een bijzonder moment! Ook voor alle inwoners van Saint Nazaire was de eerste testvaart van de Wonder een grote belevenis langs de kade. Ze vertrok vrijdag 20 augustus 2021 voor haar eerste proefvaart van 4 dagen om o.a. de voortstuwing, het navigatiesysteem, de motoren én meer te testen.

 

Routewijziging

In september 2021 kwam het nieuws dat Royal Caribbean het schip niet naar Azië zou gaan sturen, maar naar de VS en Europa! De eerste cruise van Wonder zou in maart 2022 vanuit Fort Lauderdale, Florida naar de Caraïben gaan. In mei 2022 begint de Wonder aan cruises in de Middellandse Zee vanuit Barcelona en Rome.

Overdracht

Royal Caribbean International nam op 27 januari 2022 de Wonder of the Seas in ontvangst. Ter afsluiting van de 3 jaar durende bouw vond een traditionele vlaggenceremonie plaats in het Franse Marseille. Voorzitter van de Royal Caribbean Group, Richard Fain, Royal Caribbean Group President en CEO Jason Liberty, Royal Caribbean International President en CEO Michael Bayley en Laurent Castaing, General Manager van Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire waren daarbij aanwezig.

“De levering van Wonder of the Seas is het hoogtepunt van 30 maanden van vindingrijkheid en samenwerking tussen meer dan 2.000 toegewijde bemanningsleden en werknemers die tot de besten behoren in wat ze doen”, zegt Michael Bayley, president en CEO van Royal Caribbean International. “Samen met het brengen van de revolutionaire Oasis klasse-schepen naar een nieuw
niveau van verwondering, innovatie en avontuur, vormt Wonder het toneel voor de lente- en zomervakanties waar gezinnen en alle reizigers naar uitkijken in het nieuwe jaar. De combinatie van gloednieuwe concepten en favoriete voorzieningen die spanning, entertainment, restaurants en nachtleven omvatten, is ongeëvenaard, en het is wat ons nieuwste en meest innovatieve schip tot ‘s werelds nieuwste wonder en de ultieme vakantie in het Caribisch gebied en Europa zal maken.

Routes

Vanuit Barcelona en Civitavecchia (Rome) vaart de Wonder of the Seas van mei tot en met september 2022 in de Middellandse Zee. Cruises bezoeken daarnaast Mallorca en het Franse Marseille, het Italiaanse La Spezia en Napels. Ze zijn beschikbaar vanaf €871 per persoon.

Vanaf november 2022 zal het schip een jaar lang varen vanuit Port Canaveral in Florida. Deze cruises zijn beschikbaar vanaf €873 (8 dagen) en €582 (4 daagse met vertrek op 4 december 2022) per persoon.

Gereed voor doop

Details over de doop van de Wonder of the Seas worden steeds meer bekend. Op 6 mei 2022 maakte de rederij bekend dat elke moeder in Amerika mee kan doen aan een wedstrijd op TikTok om doopmoeder te worden.