Cruiseschip Volendam maakt zich op voor de ontvangst van de eerste 100 vluchtelingen uit Oekraïne aanstaande woensdag aan boord. De komende dagen en weken zal dat aantal oplopen tot maximaal 1.400 mensen. Het schip van Holland America Line zal in de Merwehaven in Rotterdam de komende 3 maanden dienen als tijdelijke opvang. In de tussentijd gaat de Gemeente Rotterdam op zoek naar een langdurige oplossing.

650 bemanningsleden hebben de afgelopen week tijdens de reis van Malaga naar Rotterdam het schip gereedgemaakt om de Oekraïners te verwelkomen. Als onderdeel van de charterovereenkomst met de Nederlandse overheid en de gemeente Rotterdam worden er 3 maaltijden per dag geserveerd, wordt er schoongemaakt en zijn de openbare ruimtes, waaronder bijvoorbeeld de lounges en het lido-deck, en fitnessfaciliteiten vrij toegankelijk. Er komen tevens extra koffie- en theestations.

Op z’n Rotterdams

De gehele operatie is in slechts enkele weken tot stand gekomen. ‘Echt op z’n Rotterdams’, aldus wethouder Karremans die lovend is over de samenwerking tussen Holland America Line, het Leger des Heils en zijn eigen organisatie. ‘Als de nood aan de man is dan gaan de handen uit de mouwen, de Rotterdamse mentaliteit. Het is mooi om te zien dat wij dit met elkaar kunnen organiseren. Ik ben er heel blij mee’.

Het 10-dekken tellende Volendam is uitgerust met talrijke voorzieningen waaronder een theater. Dat biedt volgens Karremans mogelijkheden. ‘We gaan kijken naar een goede dagbesteding, net als op alle andere opvanglocaties. Zo willen we voor de kinderen, naast school, ook andere leuke activiteiten gaan organiseren. Daar komt veel vrijwilligerswerk van Rotterdammers bij kijken. Dat wordt nu al massaal aangeboden. We gaan nu kijken wat past’.

Kapitein Ryan Whitaker is er trots op dat zijn team is uitgekozen om accommodatie te bieden aan Oekraïense families. ‘Ons doel is om van de Volendam een warm, gastvrij en zorgzame omgeving te maken voor die gezinnen die zo veel hebben meegemaakt en duizenden kilometers hebben gereisd om in een veilig Nederland te komen. Ons team zal onze Oekraïense gasten de gastvrijheid en service tonen waar Holland America Line bekend om staat’.