De vele besmettingen aan boord bij cruisereizigers én vooral bij het personeel dat aan boord werkt, zorgt ervoor dat rederijen tijdelijk cruiseschepen uit de roulatie halen. Vooral besmettingen onder het hogere personeel zorgen voor problemen in het reilen en zeilen van een cruiseschip. De Omicron variant maakt dat de huidige maatregelen aan boord bovendien aangescherpt worden.

Dit geldt momenteel voor de AIDAnova van AIDA Cruises, die een aantal dagen in Lissabon aan de kade lag, in plaats van een Canarische Eilanden cruise. Het schip vertrok uit Hamburg voor de kerstdagen, arriveerde in Rotterdam voor een technical call en voer door naar Lissabon. Het schip zou in Madeira het beroemde eindejaarsvuurwerk meemaken, maar door besmettingen bij het personeel en nog geen vervangend personeel, kon het schip niet vertrekken. AIDA besloot vandaag de gehele cruise te annuleren. Cruisepassagiers mochten van boord wanneer ze negatief testten. Naar verwachting zal het schip 15 januari starten. Daarnaast heeft AIDA besloten om cruisepassagiers weer te verplichten om, bij een walbezoek, alleen aan excursies van de rederij deel te nemen

Ook TUI Cruises haalt een schip uit de vaart in het Midden-Oosten; Mein Schiff 6 zal in ieder geval 1 week uit de vaart zijn vanwege besmettingen van het hogere personeel aan boord. De laatste cruise kon wel worden voltooid, waarna alle passagiers naar huis keerden. Het is niet exact duidelijk of de cruise van 10 januari door zal gaan.

Andere schepen die de afgelopen week cruises moesten afbreken, waren al de Amera, Europa en Europa 2.

Costa Cruises annuleerde de eerste cruises vanuit Brazilië van de Costa Diadema. Zij zal op 17 januari gaan starten. Een mogelijk cruiseverbod vanuit Brazilië, afgekondigd door de Braziliaanse overheid staat wellicht op stapel.

Verscherpte maatregelen

Amerikaanse rederijen kondigden naar aanleiding van de toenemende besmettingen, strengere maatregelen aan boord aan. Zo voeren rederijen weer het dragen van mondkapjes in, ook in binnenruimtes. Dit is het geval bij Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line en Carnival Cruise Line (vanaf eind januari).

Cunard en P&O Cruises hebben hun passagiers laten weten dat zij naast de volledige vaccinatie ook een booster moeten hebben gekregen, minimaal 1 week voor het aan boord gaan.