Ondanks dat het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) het cruiseverbod heeft opgegeven en regels heeft opgesteld voor Amerikaanse rederijen om daarmee te kunnen varen, geven ze toch een een waarschuwing af voor Amerikaanse cruisereizigers.

Afgelopen weekend is de code van Level 3 naar Level 4 gegaan, wat betekent dat er een erg hoog risico op Covid-19 is. Waarschijnlijk baseren zij zich op de recente Corona uitbraak op de SeaDream I dat een Caribische cruise maakte. De rederij is direct daarna gestopt met het aanbieden van cruises. In Amerikaanse wateren wordt er momenteel vrijwel niet gevaren. Veel rederijen zijn bezig met voorbereidingen voor de eerste proefcruises zoals Royal Caribbean, Holland America Line etc. De eerste cruises, testvaarten danwel ‘echte’, vanuit Amerikaanse havens zijn echter pas op z’n vroegst te verwachten vanaf januari 2021.

“Het CDC beveelt aan dat alle mensen reizen op cruiseschepen, inclusief riviercruises, wereldwijd moeten vermijden, omdat het risico van COVID-19 op cruiseschepen erg hoog is. Het is vooral belangrijk dat mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte reizen op cruiseschepen vermijden, inclusief riviercruises, ” aldus de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM.