Slechts één week na de start van de productie van Mein Schiff 7 bij scheepswerf Meyer in Turku, zet TUI Cruises een nieuwe mijlpaal. In San Giorgio di Nogaro, Italië, heeft Wybcke Meier, CEO van TUI Cruises, het eerste stuk staal gesneden van wederom een nieuw schip. Dit schip zal de Mein Schiff 8 gaan worden.

Het is het eerste van twee identieke schepen die bij Fincantieri in Monfalcone gebouwd gaan worden. Beide schepen (160.000 brutoton) zullen gaan varen op LNG, en hebben toekomstige mogelijkheden voor bio- of E-LNG. De ingebruikname van de eerste nieuwbouw staat gepland voor 2024, het tweede schip volgt in 2026. Hiermee groeit de Mein Schiff-vloot tot negen schepen in 2026.

“We kijken ernaar uit om samen met Fincantieri het Mein Schiff-concept verder te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat we dankzij nog meer afwisseling in de toekomst nog meer nieuwe cruisegasten zullen inspireren om bij ons aan boord op vakantie te gaan. De verhouding passagiersruimte blijft genereus, evenals het aandeel balkonhutten”, zegt Wybcke Meier, CEO van TUI Cruises. Details over het schip worden later bekendgemaakt.

Luigi Matarazzo, General Manager van Fincantieri’s Merchant Ships Division, zegt: “Met het project van deze nieuwe klasse schepen voor TUI Cruises draagt ​​Fincantieri bij aan de ecologische verandering in de cruise-industrie. In de eerste fase, vaart het schip met brandstof met een lage CO2 voetafdruk om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen; ondertussen onderzoeken we de mogelijkheid om op biobrandstoffen te varen, wat een verdere impuls zal geven aan het decarboniseren van de sector. Fincantieri wil een actieve rol spelen op het gebied van een duurzamere economie en samenleving en om zich te positioneren als een van de eerste leveranciers die een belangrijk concurrentievoordeel behalen”.

Duurzame groei: eerste LNG schip voor TUI

Ook TUI Cruises zet met de nieuwe scheepsklasse in op milieu- en klimaatbescherming: zoals aangekondigd gaat het nieuwe schip op vloeibaar aardgas (LNG) varen. In de toekomst kan het schip ook geëxploiteerd worden met emissiearme en klimaatvriendelijke bio en E-LNG – een belangrijke stap naar klimaatneutraal varen. Daarnaast wordt de nieuwe Mein Schiff uitgerust met verbeterde katalysatoren (stikstofoxidereductie tot Euro 6-norm) en een walstroomaansluiting. Dit zorgt voor een bijna emissievrije werking van het schip terwijl het schip in de haven ligt (ongeveer 40 procent van de bedrijfstijd). Om tot een nog efficiëntere afvalverwerking te komen, wordt het schip uitgerust met een innovatief systeem dat organisch afval door middel van thermische behandeling kan versnipperen en klaarmaken voor verder gebruik op land.

“De investering in LPG-aangedreven schepen is een belangrijke mijlpaal op weg naar emissievrije en klimaatneutrale cruises. LNG dient hierbij als overbruggingstechnologie. In de toekomst zullen we BIO LNG gebruiken, dat ofwel uit biogene bronnen ofwel synthetisch uit hernieuwbare energie wordt opgewekt”, legt Wybcke Meier uit.

TUI Cruises wil in 2030 de eerste klimaatneutrale cruises aanbieden. TUI Cruises heeft al een van de modernste en meest milieuvriendelijke cruisevloten ter wereld: alle nieuwe schepen die tot nu toe zijn gebouwd, worden gekenmerkt door hun uitstekende energie-efficiëntie en verbruiken ongeveer 30 procent minder brandstof dan schepen van vergelijkbare grootte. Bovendien zijn ze uitgerust met een gecombineerd uitlaatgasnabehandelingssysteem bestaande uit een uitlaatgas-wasser (“scrubber”) en katalysatoren, die de zwavelemissies tot 99 procent verminderen, de stikstofoxide-emissies tot 75 procent en de uitstoot van deeltjes met maximaal tot 60 procent. De Mein Schiff 7 (2024) die bij Meyer in Turku ontstaat, wordt zo gebouwd dat het schip ook op methanol kan varen, en op termijn groene methanol.