De Portugese biobrandstofproducent PRIO heeft samen met Norwegian Cruise Line testen gedaan met geavanceerde biobrandstoffen. De nieuwe brandstof, met de naam ECO Bunkers B30, is een mengsel van 30% geavanceerde biobrandstof uit afvalgrondstoffen, geproduceerd in de biodieselfabriek van PRIO en gemengd op een tankterminal in Aveiro. Deze biobrandstof kan de uitstoot tot 86% verminderen wanneer het uit 100% biobrandstof bestaat.

Norwegian Star de eerste

Met de steun van World Fuel Services werden op 27 november en 7 december 2022 twee schepen van Norwegian Cruise Line Holdings bevoorraad met 400 ton B30 (70% ULSD-diesel/30% biobrandstof).

Norwegian Star was het eerste cruiseschip dat profiteerde van een tussenstop in Lissabon, Portugal, om 200 ton brandstof te ontvangen. De week erna werd de Norwegian Epic bevoorraad, ook met 200 ton.

De analyse gaf aan dat de twee schepen hun uitstoot met 30% hebben kunnen verminderen, zo’n 440 ton CO2.

Volgens Luis Nunes, lid van het Uitvoerend Comité van PRIO, kon de brandstofleverancier meteen inspelen op de groeiende behoeften van hun klanten: “Het zijn ‘drop-in’-oplossingen, dat wil zeggen dat ze geen aanpassingen aan de motor of tank van de cruiseschepen van Norwegian Cruise Line Holdings vereisen en dus een onmiddellijke impact mogelijk maken zonder dat er extra investeringen in deze schepen nodig waren.”

Cruise mee met Norwegian Cruise Line:

CruiseOnline – Nieuw! Captain Cruise Cruisereizen


 

Hoe is het cruisen bij Norwegian Cruise Line? Bekijk het op ons Youtube kanaal.