Miriam was eind november 2021 op uitnodiging 2 dagen aan boord van MSC Virtuosa aan de kade in Dubai om het nieuwe schip te verkennen en de doop mee te maken. Uiteraard verkende ze het schip van onder tot boven om te zien hoe dit nieuwe schip haar gasten voor het winterseizoen in het Midden-Oosten gaat ontvangen.

De nieuwe MSC Virtuosa zal deze winter gaan varen vanaf Dubai nadat ze een half jaar vanuit Southampton heeft gecruist. Het grootste schip in de vloot van MSC Cruises, samen met MSC Grandiosa, is twee jaar na de Grandiosa in de vaart gekomen. Wij kijken naar de verschillen tussen deze schepen.

De MSC Virtuosa is het tweede cruiseschip in de Meraviglia-Plus klasse van MSC Cruises. Spannend om te zien waar de verschillen te zien zijn. Miriam was aan boord en ging op onderzoek uit.

1. Nieuwe restaurants: Hola! Tacos & Cantina en Indochine

Met vijf specialiteitenrestaurants, een buffet met 1.336 zitplaatsen en 21 bars en lounges, is er veel keuze voor gasten, met een informele of meer formele setting.

HOLA! Tacos & Cantina is één van de twee nieuwe specialiteitenrestaurants. Het nieuwe fast-casual street food-concept biedt een selectie van Latijns-Amerikaanse en Mexicaans geïnspireerde gerechten en drankjes. Het restaurant is relatief klein en heeft gezellige zitplaatsen temidden van vrolijk gedecoreerde muren. Met nachos, tortillasoep en een Latijns biertje, kan je hier een gezellige lunch of avond doorbrengen. Op de Grandiosa was ook een HOLA! restaurant, maar gericht op tapas.

Ook nieuw is restaurant Indochine, dat culinaire gerechten biedt uit een mix van Vietnamees en Frans. Het restaurant zit verborgen na de entree van L’Atelier Bistrot, dat nog wel de Franse bistro stoeltjes buiten heeft staan.

Wil je gaan dineren bij beiden, dan boek je het beste een dinerpakket dat voordeliger is dan los boeken. Twee specialiteitenrestaurants (Indochine en Butcher’s Cut) in een pakket van €75, drie restaurants (Indochine, Butcher’s Cut en Kaito Sushi Bar) voor €90, en vier specialiteitenrestaurants (alle vorigen + Hola!) voor €115.

Om gelijk door te gaan met de andere specialiteitenrestaurants: deze zijn niet vernieuwd, maar toch noem ik ze hier graag, omdat je bij deze echt een avond uit bent 🙂  Uiteraard kent de MSC Virtuosa het Kaito teppanyaki restaurant tesamen met het Kaito Sushi Bar gedeelte. Super is dat je bij dit restaurant het beste uitzicht hebt op de promenade beneden je en het LED dak boven je.

Ook Butcher’s Cut is weer aanwezig op dit MSC schip; een fijn intiem restaurant. (toeslag voor een geheel menu of per item geprijsd)

2. Art Wall

De Art Wall is een expositie gelegen nabij specialiteitenrestaurant Indochine met ditmaal werken van de Pop Art kunstenaars Andy Warhol (koeien en de Astronaut op de maan) en Roy Lichtenstein. Op een interactief scherm kom je meer te weten over ze dachten en in het leven stonden. Deze kleine tentoonstelling is zeer geslaagd en toegankelijker dan de kunst van de eerste tentoonstelling op MSC Grandiosa. Bovendien is dit een gezellige plek om lekker wat te drinken in de avond.

3. Twee nieuwe shows van Carousel Productions At Sea

Carousel_at_SeaOp de drie eerdere Meraviglia klasse schepen zijn de Cirque du soleil shows inmiddels niet meer weg te denken. Toch heeft MSC voor de MSC Virtuosa gekozen voor een ander productiebedrijf, Carousel at Sea Productions.

De Carousel lounge is een speciaal ontworpen theater waar spectaculaire shows plaatsvinden met veel acrobatiek elementen, muziek en dans. De MSC Virtuosa biedt twee verschillende shows aan. De lounge is speciaal ontworpen om de 400 gasten dicht bij de spectaculaire shows te brengen. Twee shows vinden zes avonden in de week plaats (mits het wel enigszins goed weer is op zee 😉  Op de Virtuosa zie je de gloednieuwe shows genaamd AJEDREZ en ARKYMEA, waarbij de eerste geïnspireerd is door het schaakspel en de tweede over een verborgen droomwereld gaat.

Beide zijn exclusief geproduceerd voor dit schip. Helaas kon ik ze niet zien in de korte tijd dat ik aan boord was.

4. Nieuw gebruik van kinderruimte

De jeugdanimatoren van de MSC Virtuosa hebben 1 ruimte een andere functie gegeven. Deze ruimte wordt speciaal bestemd voor de wat oudere tieners, met zitzakken en een tafelvoetbal spel. Deze ruimte heeft overigens uitzicht op de geweldige sportzaal.

De jongere kinderen vermaken zich nog steeds in de verschillende leeftijdsgroepen met veel Lego en Duplo. Er zijn 5 leeftijdsgroepen (0-2 jaar, 3-6 jaar, 7-11 jaar, 12-14 jaar, 15-17 jaar) die elk een eigen ruimte hebben. De 15-17 jarigen hebben hun ruimtes buiten de entree. De nieuwe hierboven genoemde en nog eentje bij de discotheek.

5. Muziek

Aan boord van MSC Virtuosa staat muziek centraal. Zo zijn alle dekken vernoemd naar klassieke componisten, zoals bijvoorbeeld Debussy, Wagner en Mendelssohn. Je vindt op elk dek een toelichting bij de liften over de betreffende componist. Bovendien vind je op de dekken waar de hutten zich bevinden, kunstwerken in de gangen met een knipoog naar de componist en de rederij. In elk schilderij zit een element van MSC Cruises verwerkt.

Op een klein aantal plekken vind je bovendien kunstwerken met een muziekthema, waarvan ik de olifant bij het zwembad achter erg leuk vind.

De hoofdrestaurants zijn vernoemd naar muziektermen, namelijk Opera, Symphony en Minuetto. Alleen hoofdrestaurant Blue Danube kan ik niet direct matchen aan een muziekterm, wel aan het muziekstuk An der schönen blauen Donau van Johann Strauss 😉  Overigens wordt het gebruik van fysieke menukaarten ontmoedigd en kan je deze met een QR code makkelijk opzoeken (via de wifi gratis beschikbaar). Aan boord dineerde ik twee avonden in de Blue Danube, met een aantal goede (zie hieronder!) en een enkel iets minder geslaagd element van een gerecht.

6. Kleuren

De Virtuosa heeft in de hutten andere kleuren dan haar zusterschepen: groen is de hoofdkleur op dit schip. Fijn wat lichter, dan het rood op MSC Grandiosa. Het Atrium heeft wat meer kleur gekregen, met een rood tapijt in plaats van donkergrijs.

7. Starship Club

Een geheel nieuwe bar op het schip is de Starship Club! Robotbarman Rob mixt op verzoek je drankjes die je geserveerd krijgt in een souvenier glas. Met interactieve schermen plaats je je bestelling waarna Rob aan de slag gaat. Een zeer leuk uitje!

Lees ook de eerdere publicaties over de MSC Virtuosa:

Wil je ook cruisen op de MSC Virtuosa? Een cruise is al beschikbaar vanaf €599.

MSC Cruises Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI Travel Store