Wil je een cruise maken naar de Oostzee en de prachtige cultuurrijke Baltische Staten? Wij hebben 6 cruisetips voor je volgende cruise naar de Baltische Staten!

1. De beste reistijd

Er wordt vanaf april tot en met september gevaren in de Oostzee. Wil je wat meer rust en geen overvolle steden, kies dan voor een cruise in mei of september. Het weer kan in de zomermaanden heerlijk aangenaam zijn. Verwacht geen tropische temperaturen. De gemiddelden liggen rond de 19C in juli.

2. Ga minimaal 10 dagen op cruise

Wij raden je aan om minimaal 9-10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen en heb je gegarandeerd lange ligtijden. Zorg ervoor de je een route kiest waarbij het schip tot minimaal 17:00 uur in een haven blijft liggen. En kan je daardoor dus veel ontdekken van de prachtige Baltische Staten rondom de Oostzee.

3. Tip: Start in Nederland!

Het merendeel van de schepen start traditioneel in Kopenhagen. Ook kun je soms inschepen in Amsterdam, Southampton, Kiel, Bremerhaven, Hamburg, Stockholm en zelfs St. Petersburg. De meest handige haven is uiteraard Amsterdam 🙂 Wil je minder zeedagen op je route, dan kies je Kopenhagen, Kiel of Stockholm. Met name Kopenhagen en Stockholm zijn snel en goed te bereiken met het vliegtuig.

4. Welke havens moet ik echt bezoeken?

Voorbeeldcruise rondom Baltische Staten. Bron: MSC Cruises

Wanneer je een cruise in de Oostzee gaat doen, zijn er veel must-see havens. Dit zijn bestemmingen die je dus écht gezien moet hebben als je gaat cruisen in dit gebied. Op nummer 1 staat met stip St. Petersburg. Op deze Russische bestemming ga je genieten van de pracht en praal van de voormalige tsaren in hun paleizen. Probeer als het lukt, een cruise te vinden met 2 dagen (1 nacht in de haven) in St. Petersburg.

Nummer 2 is volgens ons de stad Helsinki in Finland. Een fijne ‘kleine’ overzichtelijke stad met een gemoedelijke atmosfeer.  Nummer 3 is Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Ga de door water omgeven stad in naar het oude gedeelte of bekijk een prachtig oud schip in het Vasa Museum. Soms arriveert je schip in het nabijgelegen Nynashamn op ongeveer een uur rijden van Stockholm.

Nummer 4 is Kopenhagen. Een prachtige stad met een relaxte atmosfeer, veel cultuur, en verrassende architectuur.

Andere havens die vrijwel altijd in de routes zijn opgenomen, zijn in Duitsland Warnemünde, en tot slot in Estland het stadje Tallinn.

Al deze steden zijn druk bezocht tijdens de zomermaanden door alle cruiseschepen. Het kan gemakkelijk voorkomen dat op een dag 5 cruiseschepen in Tallinn liggen of 9 schepen in St. Petersburg.

5. Wat zijn de verborgen schatten in de Baltische Staten?

Havens die minder vaak bezocht worden zijn Aarhus en Fredericia in Denemarken, Ronne op het Deense eiland Bornholm, Visby en Sundsvall in Zweden, Klaipeda in Litouwen, Gdansk en Gdynia (ongeveer 35 km vanaf Gdansk) in Polen, Vaasa en Turku in Finland. Wanneer deze havens in je route zitten, heb je een mooie cruise te pakken!

Onze tip: vooral Gdynia en Gdansk (zie hieronder een prachtige foto) zijn in opkomst. Nog nooit zullen zoveel cruiseschepen deze mooie bestemming bezoeken.

6. Wat zijn gave excursies?

In veel steden rondom de Oostzee kan je zelfstandig op pad met het openbaar vervoer. Alleen in St. Petersburg raden we je sterk aan om wél een excursie te boeken. De cruisehaven voor grote cruiseschepen ligt namelijk vrij afgelegen. Ook is er weinig openbaar vervoer beschikbaar en met de Engelse taal red je het niet altijd. Een tweede reden om juist een excursie te boeken is omdat je dan automatisch een visum bij je excursie erbij krijgt. Lees meer informatie over een visum voor Rusland hier.

Dit zijn excursies die je écht moet doen:

  • Stockholm: ga naar het oude centrum en bezoek het Vasa museum
  • Tallinn: doe de wandeling over de oude stadsmuur
  • St. Petersburg: bezoek de tsarenfamilies door naar het Peterhof te gaan en het Zomerpaleis. Bekijk de wereldberoemde Fabergé eieren en de Hermitage.
  • Helsinki: ga naar het militair fort Suomenlinna met de veerboot.

Voor meer informatie over openbaar vervoer, waar je schip aan meert en bezienswaardigheden, klik je door naar de haveninformatie die we voor je hebben samengesteld:

Welke cruises gaan naar de Baltische Staten?

We hebben per jaar de cruises die naar de Baltische Staten gaan op een rijtje gezet: klik hier verder.