Ben jij er klaar voor om het cruiseschip één dag in te ruilen voor een beklimming van wereldberoemde watervallen en de tropische omgeving te verkennen? Wij vroegen Hans van Jamaica Tourist Board naar zijn 5 tips!

1. Ocho Rios – tropisch groen en vol actie

Op een uur rijden ten oosten van de haven Falmouth ligt Ocho Rios, één van de 5 cruisehavens van Jamaica. In het midden van de vorige eeuw was Ocho Rios een idyllisch en rustig vissersdorp en de belangrijkste stad in het district St. Ann, ook wel de bloemenregio genoemd. Christopher Columbus was een van de eerste kolonisten die op 4 mei 1494 in deze regio op Jamaica aanmeerde. In zijn logboek beschreef hij Jamaica als “het mooiste eiland dat hij ooit had gezien – de bergen en het land lijken de lucht te raken…het eiland is vol valleien, velden en vlakten.”

Door de centrale ligging aan de brede tropisch begroeide noordkust ontwikkelde het dorp tot een geliefde uitvalsbasis voor dagjes mensen van cruiseschepen. Ocho Rios, de stad van vele rivieren – er zijn er meer dan acht – is onder meer bekend om haar spectaculaire watervallen, tours langs plantages, stranden en prachtige botanische tuinen. En nergens in het Caribische gebied tref je zoveel varens bij elkaar als langs de weg in Fern Gully.

In de omgeving van Ocho Rios is nog een aantal unieke avontuurlijke attracties zoals de Nine Miles, waar Bob Marley ligt begraven, is een waar bedevaartsoord voor de reggae liefhebber. Neem echt de tijd, want het is op een uur rijden vanaf Ocho Rios.

Hou je van een adrenaline kick? Dan is Mystic Mountain een tip. Op deze heuvel boven Ocho Rios raas je in een bobslee in een achtbaan door de tropische omgeving en even later kun je ook zip-linen langs de boomtoppen. Doe je liever iets met dieren dan kun je ook paardrijden door zee en zwemmen met dolfijnen bij Dolphins Cove.

Ocho Rios weetjes….weet je dat:

 • In 1962 de eerste film van James Bond “Dr No” werd opgenomen.
 • Je voor het traditionele barbecue gerecht “Jerk” naar het Ocho Rios Jerk center gaat
 • Ocho Rios een leuke kunst nijverheidsmarkt heeft – wél goed onderhandelen hoor.

Meer over Ocho Rios

2. Dunns River Falls – afkoeling in een tropische omgeving

Een must do in Ocho Rios is het beklimmen van de wereldberoemde watervallen Dunns River Falls. Vanaf het witte zandstrand beklim je in rustig tempo de watervallen. Terwijl de rivier het water in zee gutst begin je vanaf het witte zandstrand een rustige klimpartij die ongeveer 1 uur duurt. De eerste meters zijn steil en dan zal je even onwennig je weg zoeken naar boven. “No worry man”, want met je waterschoenen en onder begeleiding kom je eenvoudig boven. Het is vallend water en geen snel stromend water. Al snel kom je dan bij de eerste waterpoelen waarin je kunt ontspannen en genieten van de dichtbegroeide tropische omgeving.

Mocht je onderweg toch willen stoppen, dan zijn er verschillende plekken om uit te stappen. Via een pad langs de watervallen loop je mee naar boven terwijl de rest van je groep de verschillende mooie “waterval muren” beklimmen. Helemaal bovenaan word je beloond met een unieke ervaring en heb je ongeveer 200 meter afgelegd. Heb je tijd over dan ga je toch gewoon nog een keer.

Enkele tips voor de Dunns River Falls:

 • Neem vooral je tijd en geniet van de omgeving.
 • Als je anderen volgt kun je de watervallen ook individueel doen.
 • Neem zwemkleding en waterschoenen mee. De schoenen kun je ook lokaal kopen.
 • Je kunt kluisjes huren, bovenaan bij de entree van het park als ook bij het strand (vaak vol).
 • De kosten voor de Dunns River Falls bedragen tussen de US $ 16, – US $ 20, – per persoon.
 • Tijdens het cruise seizoen kan het wél erg druk zijn in de ochtend, plan je bezoek wat later!

3. Historie in Montego Bay

Montego Bay, gelegen op 30 minuten ten westen van Falmouth, is aan de noordzijde van Jamaica de belangrijkste stad en tegelijk ook hoofdstad van het district St. James. Het woord Montego is afgeleid van het Spaanse ‘manteca’, dat varkensvet betekent. Vroeger slachtten de Spanjaarden wilde varkens in de bergen, waarna ze het vet vanuit deze haven verscheepten.

Het is de plek op het reggae eiland waar het toerisme sinds 1924 tot volle ontwikkeling kwam. In de tropische omgeving vind je verschillende boetiek hotels zoals Round Hill en Half Moon waar de rijken en de vips in de jaren 60 al naar toe trokken. De Kennedy’s en Churchill waren graag geziene gasten en ook nu nog komen het Engelse koningshuis en verschillende wereldartiesten met enige regelmaat.

Montego Bay is een stad met vele attracties en bezienswaardigheden en voor dagjes mensen en toeristen die wat langer verblijven is er van alles te doen. Rustig slenteren op een van de craft markets, door de winkelstraten en kijken in kunstgalerijen. De “Hip Strip” is de boulevard langs het strand met vele reggae bars, souvenirwinkels en typische Jamaicaanse restaurants. Voor een dagje strand kan ik je het mooiste strand aanraden, Doctors Cave Beach. Ben je toevallig een golfer, dan kun je hier kiezen uit vier 18-holes golfbanen met illustere namen als “Cinnamon Hill” en “The White Witch”. Verder is er gelegenheid tot waterskiën, zeilen, diepzeevissen, snorkelen, sportduiken en wild watervaren.

Maar vanuit historisch oogpunt hebben Montego Bay en het district St. James nog veel meer te bieden:

 • Fort Montego dateert uit de tijd dat alle kuststeden moesten worden verdedigd. Het fort werd zelden gebruikt. Een batterij met drie kanonnen en het kruit-huis zijn de enige overblijfselen.
 • The Dome werd in 1837 gebouwd over het riviertje dat Montego Bay van water voorzag. De rivierwachter had hier zijn kantoor.
 • The Cage werd in 1806 gebouwd als huis van bewaring voor weggelopen slaven, oproerige zeelieden en landlopers.
 • De Parish Church of St. James is gewijd aan de H. Jacobus de Meerdere en werd gebouwd in 1778. De kerk werd in 1957 vrijwel volledig verwoest door een aardbeving, maar is zorgvuldig gerestaureerd.
 • De Burchell Memorial Church werd in 1824 gesticht door dominee Thomas Burchell, een doopsgezinde zendeling en voorstander van afschaffing van de slavernij. In de begindagen bestond de gemeente voor het merendeel uit slaven. De grote slavenleider Samuel Sharpe was diaken in deze kerk.

Enkele Montego Bay weetjes …. wist je dat:

 • Restaurant Scotchies heerlijke Jerk gerechten heeft,
 • je naar Rockland Bird Santuary gaat voor de endemische vogels van Jamaica,
 • Margaritaville overdag en ’s avonds de “place-to-be” is,
 • Reggae Sumfest het belangrijkste meerdaagse reggae concert is ter wereld, plaatsvindt in juli.

Meer info

4. De ‘Great Houses’ van Montego Bay

Duik zeker in de geschiedenis van de eens zo rijke Jamaicaanse planters families. Er zijn twee historische “Great Houses” van waaruit grote plantages in de omgeving werden geleid. Het meest bekende is Rose Hall Great House waar de geest van de witte heks “Annie Palmer” op je wacht. Vervloekt door slaven, veranderde Annie de plantage in een huis waar gruwelijke dingen gebeurde. Vele slaven waren slachtoffer van haar martelingen en haar drie mannen kwamen ook om. Bijgelovig als de Jamaicanen zijn liet men tijdens de slavenopstand in 1838 de geest van Annie rusten en verpauperde het gebouw gedurende tientallen jaren. Pas medio vorige restaureerde men het huis tot een museum.

Niet ver daar vandaan ligt Greenwoud Great House op een heuveltop. Vanaf de veranda heb je fantastisch uitzicht over azuurblauwe Caribische zee. De horizon is zo breed dat de ronding van de aarde zichtbaar is. Het is een voormalig plantagehuis vol schatten met antieke meubelen, een piano die aan koning Edward VII heeft toebehoord en Victoriaanse canapés. Familie Barrett zorgde goed voor de slaven en de woning bleef daarom in takt tijdens op opstanden.

Tof is dat rederijen bijvoorbeeld een high tea – excursie aanbieden in deze of één van de andere Great Houses, zodat je kunt genieten van de sfeer van weleer.

5. Vlotvaren & Red Stripe

Ten zuiden van Falmouth ligt Martha Brae Village aan de gelijknamige rivier. De kabbelende rivier slingert door een tropische omgeving met veel bamboe en reuze exemplaren van de bij ons bekende kamerplanten.

Heel bijzonder hier vind ik de typische Jamaicaanse bamboevlot ervaring. Tien kilometer stroomopwaarts stap je op een stevig bamboevlot en neem je met z’n tweeën plaats op een van bamboe gemaakte zetel. Na kennismaking met je “captain”  begint je romantische en heerlijk rustige tocht over de Martha Brae rivier. Als een Venetiaanse gondelier begeleidt je ‘raft-captain’ je naar het eindpunt van deze, ongeveer 90 minuten durende, tocht. Geniet onderweg van een verse kokosnoot, een frisdrankje of een echte ‘Red Stripe’, het lokale biertje. Je captain maakt ook graag een praatje met je en zal je zeker een zelf gemaakt souvenir willen verkopen. Wil je deze niet dan is dat “No Problem”. Geef hem dan een leuke fooi en ga als vrienden uit elkaar. Wil je iets meer actie, dan kan je ook op een grote opblaasbare band over een nabijgelegen rivier. Alle rederijen bieden deze excursies aan!

Kijk hier

Goed om te weten: Waar arriveert je cruiseschip?

Aan de noordzijde van het reggae-eiland Jamaica zijn drie belangrijke cruisehavens; Falmouth, Montego Bay en Ocho Rios. Port Antonio in het oosten van Jamaica is alleen geschikt voor kleine schepen en sinds 2019 fungeert Port Royal bij Kingston ook als de enige cruisehaven aan de zuidzijde van het eiland.

De nieuwste cruisehaven aan de noordzijde van Jamaica: Falmouth

Falmouth was begin 1800 door de suikerhandel een welvarende stad. Het was de belangrijkste havenplaats aan de noordkust van Jamaica. Door de komst van een tweede haven, Montego Bay, keerde het economische tij en veranderde Falmouth in een rustig, ingeslapen dorp. Door de komst van de grootste cruiseschepen ter wereld, zoals de Oasis of the Seas, werd uitgekeken worden naar een andere plek. De haven van weleer, Falmouth, werd opnieuw uitgebaggerd en gerenoveerd. Diverse historische gebouwen in Gregoriaanse stijl kregen een opknapbeurt en de straten werden flink onder handen genomen. Falmouth anno nu, is een aantrekkelijke, centraal gelegen locatie. Het leent zich prima voor een bezoek aan een groot aantal attracties in de omgeving.

Bekijk hier welke cruises naar Jamaica gaan!

Captain Cruise Cruisereizen Cruise Travel Cruisewinkel Dreamlines Kras Stip TUI Zeetours

Alle foto’s: © Jamaica Tourist Board