De AIDAsol heeft bij haar aanleggen in Warnemünde de walstroomvoorziening aldaar geopend. In aanwezigheid van genodigden werd de nieuwe voorziening geopend die tot stand kwam door samenwerking tussen AIDA Cruises, bondsland Mecklenburg-Vor-Pommern, de Hanzestad en de universiteitsstad Rostock en de haven van Rostock. De AIDAsol arriveerde al op 8 mei, maar het schip kreeg de walstroom pas op 10 mei.

“Met onze groene cruisestrategie investeren we al vele jaren in een duurzame cruisemarkt”, aldus AIDA’s directeur Eichhorn. “De walstroomcentrale in Rostock-Warnemünde is een volgende belangrijke stap na de installatie in Hamburg op weg naar een emissie-neutrale cruise die we met onze vloot willen bereiken. Ik wil de deelstaatregering van Mecklenburg-West bedanken en alle betrokken partners voor de goede en vertrouwensvolle samenwerking. Samen geven we een belangrijk signaal af, niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa.”

Walstroom

De walstroomcentrale, die al in de zomer van 2020 is opgeleverd, is momenteel de grootste van Europa. Met een vermogen tot 20 megavoltampère (MVA) voorziet de voorziening op ligplaatsen P7 en P8 twee cruiseschepen tegelijkertijd van stroom. Bij normaal gebruik van passagiers heeft AIDAsol tot 4,5 megawatt per uur (MWh) elektriciteit nodig.

Het gebruik van walstroom om schepen van energie te voorzien is een beslissende stap voor AIDA Cruises om de lokale uitstoot tijdens het aanmeren in de loop van de tijd tot nul terug te brengen. Aangezien een cruiseschip doorgaans ongeveer 40% van zijn bedrijfstijd in de haven blijft, is walstroom heel effectief om de uitstoot te minimaliseren.

10 schepen

Al in 2004 overwoog het bedrijf het gebruik van walstroom als een optie voor een milieuvriendelijke scheepsoperatie. Sinds 2017 gebruikt AIDA Cruises europa’s eerste walstroomcentrale in Hamburg-Altona met AIDAsol. Momenteel kunnen 10 schepen van de AIDA-vloot waar beschikbaar, walstroom gebruiken. Het doel is om alle schepen om te bouwen die de walstroomaansluiting nog niet hebben.

Nu AIDA Cruises op 22 mei een cruiseseizoen maakt vanuit Kiel, Duitsland, zal AIDAsol ook het eerste cruiseschip zijn die de laatste tests op de nieuw gebouwde walstroomcentrale in Kiel voltooit. AIDAsol zal in de namiddag van 13 mei in Kiel aankomen.

Als onderdeel van haar groene cruisestrategie investeert AIDA Cruises al jaren in een duurzame cruise-operatie. Verdere praktische stappen op weg naar het emissievrije schip van de toekomst zijn al in voorbereiding. Dit jaar ontvangt AIDAnova de eerste brandstofcel die wordt gebruikt op een cruiseschip op zee. In 2022 zal aan boord van een AIDA-schip het grootste batterijopslagsysteem tot nu toe in de cruiseschip in gebruik worden genomen. Daarnaast buigt het bedrijf zich al over de vraag hoe in de toekomst regeneratieve brandstoffen aan boord van cruiseschepen kunnen worden gebruikt.

Wil je ook duurzamer cruisen? Kijk zeker even bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI Travel Store