Holland America Line heeft bevestigd dat vijf passagiers van de Nieuw Amsterdam overleden zijn bij een tocht met een watervliegtuig. Zij maakten vanuit Ketchikan een rondvlucht in het natuurgebied Misty Fjords. De passagiers hadden de excursie zelf geboekt, buiten de aangeboden excursies van Holland America Line.
‘We zijn in onze gedachten bij de overledenen, de betrokken families en hun vrienden, alsook de betroffen crew members aan boord”, aldus Holland America Line.
De Nieuw Amsterdam vaart een 8-daagse Alaska route vanuit Seattle. Ze vertrok op 31 juli 2021 en bezocht Juneau, Glacier Bay, Icy Strait Point, Sitka en Ketchikan. Het schip lag van 07:00-16:00 in Ketchikan, maar is vanwege het ongeval om 19:00 pas vertrokken.
Het schip keert 7 augustus zoals gepland terug in Seattle. De Nieuw Amsterdam was bezig aan haar tweede cruise na de verlate seizoensstart op 24 juli 2021.
In 2019 kwamen helaas ook een aantal cruisepassagiers van Royal Princess en in 2015 acht passagiers van de Westerdam om in hetzelfde gebied tijdens een crashes. Het gebied Misty Fjords is zeer populair om met een watervliegtuig te verkennen vanuit Ketchikan.