De Italiaanse regering heeft besloten om per 1 augustus 2021 geen grote schepen (>25.000 brutoton) meer toe te laten in Venetië. Deze waren altijd goed te zien vanaf het beroemde San Marco plein, op weg naar de cruiseterminal verderop in de stad. De regering besloot hiertoe nadat de organisatie achter het Werelderfgoed, UNESCO, dreigde de stad als bedreigd werelderfgoed te gaan karakteriseren.

Eind maart besloten autoriteiten tot een verdere inperking van cruiseschepen naar Venetië door cruiseschepen in Marghera een plek te geven. Doordat de faciliteiten daar inclusief een nieuwe vaargeul nog niet klaar zijn, moesten cruiseschepen toch naar de Venetië cruiseterminal aan de noordwest zijde van de stad, door het kanaal heen. Cruiseschepen met een brutoton van minder dan 100.000 werden zo alsnog toegelaten tot de stad. De MSC Orchestra was één van de schepen die veel stof deed opwaaien bij haar eerste binnenkomst begin juni 2021. Al jaren zijn de te grote cruiseschepen onderwerp van gesprek, maar door traagheid in de uitvoering van besluitvorming kwam er nog geen goed alternatief voor de grotere cruiseschepen.

Toch wijzigingen

Cruisemaatschappijen waren er vanuit gegaan dat cruiseschepen met een brutotonnage kleiner dan 40.000 de komende jaren nog welkom zouden zijn. Dit is tevens veranderd, naar schepen minder dan 25.000 brutoton. Cruiseschepen van SeaDream, Star Clippers en Ponant voldoen hieraan. Cruiseschepen van Seabourn of Oceania Cruises helaas dan ook niet meer.

Alternatieven

Totdat de nieuwe cruiseterminals in Marghera klaar zijn, naar verwachting pas volgend jaar, zullen rederijen uitwijken naar Triëst. Dat ligt op zo’n 2 uur rijden van Venetië. Tot 1 augustus staan voornamelijk afvaarten van Costa Cruises en MSC Cruises (de MSC Orchestra en MSC Magnifica) gepland.