Het nieuwe expeditieschip van Lindblad Expeditions National Geographic Endurance zal op 3 december een kort bezoek brengen aan Rotterdam, volgens Royal Dirkzwager en bevestigd door Cruise Port Rotterdam. Ze zal ’s nachts binnenvaren bij Hoek van Holland en daarna naar de Holland Amerika kade varen.

Het schip werd gebouwd in Noorwegen door de Noorse scheepsbouwer Ulstein en heeft haar eerste zeetest in februari 2020 in Noorwegen succesvol afgerond. De oplevering aan de rederij heeft plaatsgevonden in april. Daarna werd het stil rondom het schip. Op 2 april 2020 stond haar maiden voyage op het programma vanuit Svalbard (Spitsbergen) maar die kon uiteraard vanwege de coronapandemie niet door gaan.


Het schip kan 126 gasten huisvesten. Het is gebouwd volgens de hoogste ijsklasse (Polar klasse 5) voor een passagiersschip waardoor het schip het hele jaar door in polaire omgevingen kan opereren. Het beschikt over een bijzondere X-Bow, ten gunste van zowel het comfort aan boord als een betere brandstofefficiëntie en minder uitstoot in verband met de impact op het milieu. Aan boord zijn onder andere kajaks, zodiacs en een verkenner (ROV) voor onder water.

De voorlopige aankomst tijd is 00:15 bij Hoek van Holland en rond 02:00 bij Holland Amerikakade. De vertrektijd is niet bekend. De reden van de komst van het schip is voor een ‘survey’, voor onderzoek. Aan wat is niet bekend.