Afgelopen zaterdag 5 juni voer de MSC Orchestra van MSC Cruises als eerste cruiseschip Venetië binnen om na de coronapandemie de eerste cruise te starten. Het MSC Orchestra kreeg bepaald geen warm welkom in Venetië met een protestactie van No Grandi Navi, een groep die wil dat grote cruiseschepen niet meer door/langs Venetië gaan. Cruiseschepen varen momenteel door het grote Guidecca kanaal voor het San Marco plein, om bij de cruiseterminals van Venetië te geraken.

Wachten op nieuwe cruiseterminal

Eind maart besloten autoriteiten tot een verdere inperking van cruiseschepen naar Venetië toe door cruiseschepen in Marghera een plek te geven. Doordat de faciliteiten daar inclusief een nieuwe vaargeul, nog niet klaar zijn, moeten cruiseschepen toch naar de Venetië cruiseterminal aan de noordwest zijde van de stad door het kanaal heen. Momenteel zijn de regels zo dat cruiseschepen met een brutotonnage van minder dan 100.000 toegelaten zijn tot de stad. De MSC Orchestra voldoet met haar ca. 92.000 brutoton aan die norm.

Kleine schepen blijven welkom

Kleinere schepen tot ca. 40.000 brutoton mogen in de toekomst wel langs het San Marco plein blijven varen. Zij zullen gebruik kunnen blijven maken van de huidige cruiseterminals. Het gaat dan om schepen zoals van SeaDream, Oceania Cruises, Star Clippers, Seabourn etc.

Alternatieven

Rederijen zijn de afgelopen jaren op zoek gegaan naar alternatieven waar ze wel mogen aanmeren. Bijvoorbeeld naar de haven van Triëst, toch nog zo’n 2 uur rijden vanaf het vliegveld van Venetië.

MSC Orchestra

De MSC Orchestra kon dus niet anders dan door het kanaal naar deze cruiseterminal te gaan. Een tegenactie met voorstanders manifesteerde zich overigens ook omdat veel inwoners van de stad afhankelijk zijn van het toerisme in Venetië. Zij zagen hun inkomsten al dalen tot een nul punt het afgelopen jaar. Veel inwoners leven van het toerisme en zijn blij dat toeristen terugkeren naar Venetië.

De MSC Orchestra vertrekt de komende zomer op zaterdag vanuit Venetië. Gasten kunnen ook inschepen in Bari op zondag. Ze maakt een route naar de Griekse eilanden Corfu, Mykonos en Dubrovnik in Kroatië.