Miriam cruiste 8 dagen mee op het kleine schip Princess van de Duitse rederij Nicko Cruises langs de Dalmatische kust in Kroatië. In deze reportage nemen we je (verder) mee in de wereld van Small Ship Cruising, oftewel hoe is het cruisen op een kleiner schip? In dit laatste deel van de reportage leg ik meer uit over het eten aan boord, rijden we langs de lavendelvelden op het eiland Hvar en varen we terug naar Trogir, de plek waar ik inscheepte.

Op tijd voor het ontbijt!

Zeven uur! Tijd om te gaan naar de volgende bestemming. Ik stap een half uur later het restaurant binnen voor het ontbijt. De Princess biedt je een ontbijtbuffet aan tussen half 8 en 9 uur, dus langslapers moeten iets eerder hun hut uitkomen 😉

Het ontbijt omvat van alles wat: muesli, fruit, zoete specialiteiten en wisselende eiergerechten, naast toastbrood en diverse soorten vers gehaald stokbrood. Vooral de specialiteiten kunnen mij bekoren, soms een cake, dan weer een lokale kaas. Koffie, thee en water zijn te tappen tot het einde van het ontbijt. Daarna kan je ze weer bij de bar bestellen en worden ze op je boordrekening gezet.

Lavendelvelden in Hvar

We zijn op weg het eiland Hvar, waar we gaan aanmeren bij het dorp Jelsa. Het eiland staat bekend om haar groene omgeving en dat valt ook inderdaad op! We rijden met de bus van Jelsa naar de hoofdstad van het eiland, ook Hvar geheten. Ik zie veel olijfbomen, wijngaarden en lavendel. Je merkt aan alles dat dit ook de populaire souvenir producten zijn.

In de stad Hvar staan veel souvenirkraampjes met tal van lavendel- en olijfolieproducten. De gids neemt ons mee door het historische centrum van de stad en de boulevard met palmbomen, luxe hotels en restaurants. In de verte zie ik het fort boven de stad uit torenen en later, als de gids haar rondleiding beëindigd heeft, loop ik daar naar toe. Omdat het een feestdag is deze zaterdag, mag ik gratis het complex bezoeken. Het uitzicht is prachtig hier.

Met de bus worden we terug gereden van Hvar naar Jelsa. Bij het verlaten van de bus en het inlopen van de haven zien we nog net de oranjegekleurde wolken door de ondergaande zon. Wauw!

Precies op tijd zijn we terug voor het avondeten van vandaag. Bij de lunch en avondeten krijg je vaste plaatsen toegewezen. Er zijn 3 grote ronde tafels voor 8 personen en 2 langwerpige tafels voor 8. De gerechten worden vrijwel allemaal uitgeserveerd, behalve de salade. Na het voorgerecht (soep) volgt de salade bij de saladebar. Deze is overigens vrij basic.

Het hoofdgerecht bestaat afwisselend uit vlees of vis. Het menu staat wel altijd vast, dus je hebt geen keuze. Behalve uiteraard als je bepaalde dieet/allergie wensen hebt. Het dessert is altijd weer een lekkere verrassing. De porties zijn niet heel groot, maar met vier gangen kan je wel alles gemakkelijk op.

Hieronder zie je wat gerechten van de afgelopen week:

Princess terug in Trogir

De laatste volledige dag is de zondag, waarbij we eerst nog een bijzonder bezoek brengen met het schip aan het dorp, Stomorska geheten, waar de kapitein en zijn gehele familie vandaan komen. Voor mij is er echter nog een hoogtepuntje: ik mag (met enkele mede-collega’s) met de rubberboot rondom het schip!

We gaan vervolgens als eerste aan wal en zien de Princess in volle glorie binnenkomen. Opa helpt met de trossen en de loopbrug vast te maken, waarna iedereen hem in de armen valt. Dit is een tweewekelijks weerzien met de familie, die van april tot en met oktober onderweg is.

Een uur later gaan we weer op pad, naar een mooie plek voor een zwemstop. We genieten volop van het weer: het is zonnig en warm. Bij het naderen van Trogir zet ik me neer op de voorboeg, naast de vlag.

Die middag krijgen we één van de meest interessante rondleidingen door het stadje, van Michael die er als kind is opgegroeid en boeiend kan vertellen wat er ten opzichte van toen veranderd is in het historische centrum. Met een afscheidsdiner aan wal, geniet ik voor de laatste keer van de Kroatische keuken.

De volgende morgen neem ik afscheid van het prachtige schip en haar familie en bemanning aan boord. Heel hartelijk bedankt voor de prachtige dorpjes, steden en baaien waar we stopten voor het zwemmen. Hopelijk tot weerziens!

Lees meer over deze 8-daagse reis langs de Dalmatische kust:

Een cruise op Princess is beschikbaar vanaf €1049 vanaf april – oktober 2023:

Cruise Travel Cruisewinkel