Volgens het Italiaanse The Local en persbericht van de overheid hebben de cruiseterminal en aanverwante bedrijven in Venetië recht op 27,5 miljoen euro als compensatie dat ‘grote’ cruiseschepen niet meer mogen aanmeren bij nabij het centrum van Venetië. De overheid compenseert daarmee bijvoorbeeld vergane arbeidsplaatsen bij de cruiseterminal.

Stand van zaken: Venetië

Per 1 augustus 2021 nam de Italiaanse overheid het besluit waar al jaren op gewacht werd: cruiseschepen met een tonnage van meer dan 25.000 brutoton, mogen niet meer door de stad Venetië heen naar de cruiseterminals in het noordwesten van de stad vanwege schade aan het UNESCO Werelderfgoed dat Venetië is. UNESCO dreigde deze status af te pakken als er niet snel maatregelen werden getroffen. Autoriteiten wezen kades aan in het nabijgelegen Marghera, overigens ook nog dichtbij de stad Venetië. Schepen met minder tonnage mogen nog wel in de stad komen.

Compensatie

De cruiseterminal heeft dit jaar inmiddels al 5 miljoen euro ontvangen. Dit bedrag zal oplopen tot 27,5 miljoen euro omdat cruiseschepen elders moeten aanmeren. Rederijen ontvangen bovendien ook een compensatie, 30 miljoen euro. Zij ontvangen dit als compensatie voor het omzetten van de routes en passagiers die hun cruises annuleerden.

Nieuwe locaties

Bekijk welke cruiseschepen naar Marghera en Venetië gaan:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI Travel Store