Holland America Line’s nieuwste cruiseschip Rotterdam zal op 30 mei 2022 worden gedoopt in Rotterdam. Dat heeft de Amerikaanse rederij met de Nederlandse roots donderdag bekendgemaakt. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden zal de doopmoeder van het derde schip in de Pinnacle-klasse zijn. Daarmee wordt een Nederlandse koninklijke traditie voortgezet die begon in de jaren ’20. Rotterdam wordt het 13e schip van de rederij dat door een Nederlands lid van de koninklijke familie wordt gedoopt.

De doop zal plaatsvinden tijdens een speciale 8-daagse doopcruise die op 29 mei 2022 begint in Amsterdam. Naast Rotterdam brengt het schip een bezoek aan Kristiansand, Stavanger en Flåm in Noorwegen en ‘scenic cruising’ in Sognefjord. De cruise eindigt ook weer in Amsterdam.

“Ons nieuwe Rotterdam is een spectaculair schip en we zijn verheugd dat de doopceremonie is gepland met een feestelijke cruise waarbij onze gasten kunnen deelnemen aan de festiviteiten en haar officieel welkom kunnen heten in de vloot”, aldus Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Onze geschiedenis is diep geworteld in Nederland, en het was alleen maar passend om ons nieuwste Rotterdam in de stad Rotterdam te dopen met een koninklijke doopmoeder om onze Nederlandse roots te eren. We zijn zeer dankbaar dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opnieuw zal optreden als meter van een schip van Holland America Line.”

 

Speciale cruise

Wanneer het schip op 30 mei in Rotterdam aankomt, houdt de rederij een besloten ceremonie voor genodigden die op het hele schip zal worden uitgezonden. Tijdens de reis kunnen gasten genieten van speciale evenementen die exclusief zijn voor de doop, waaronder een feestelijk galadiner en de mogelijkheid om deel te nemen aan de zegening van de scheepsbel, samen met andere verrassingen en herdenkingsgeschenken.

Zodra het schip Rotterdam verlaat, zullen passagiers de rest van de reis doorbrengen met het verkennen van de havens van Kristiansand, Stavanger en de fjorden en dorpjes van Noorwegen. Een hoogtepunt van de reisroute is een dag cruisen in de Sognefjord. De grootste en diepste fjord van Noorwegen, de “koning van de fjorden”, is een van ‘s werelds mooiste bestemmingen met indrukwekkende bergen en landschappen. In Flåm biedt de beroemde spoorlijn een bijzondere ervaring, klimmen van zeeniveau tot 850 meter, heen en weer over rivieren en door 20 tunnels.

Een lange koninklijke relatie

De connectie van Holland America Line met Het Huis van Oranje gaat bijna een eeuw terug tot Prins Hendrik die Statendam III in 1929 doopte. Sindsdien hebben leden van het Nederlandse Koninklijk Huis nog eens 11 schepen van Holland America line gedoopt, waaronder Prinses Margriet die meter was van de Prinsendam (1972), Nieuw Amsterdam III (1983), Rotterdam VI (1997) en Oosterdam (2003).

Andere leden van de Nederlandse koninklijke familie die de rol van doopmoeder vertolkten zijn onder meer koningin Máxima, die in 2016 de Koningsdam doopte en Nieuw Amsterdam in 2010. De toenmalige koningin Beatrix was in 2008 de meter van Eurodam. Rotterdam V werd in 1958 gelanceerd door koningin Juliana. Toenmalig prinses Beatrix noemde Statendam IV in 1957 en Prinses Margriet in 1960. Nieuw Amsterdam II werd in 1937 door koningin Wilhelmina te water gelaten.

Rotterdam werd op 30 juli 2021 opgeleverd door de Fincantieri-scheepswerf in Italië. Na haar trans-Atlantische reis volgde een inaugurele Caribische cruiseseizoen vanuit Fort Lauderdale, Florida. Vanaf mei zal het schip vanuit haar nieuwe thuishaven Amsterdam Noord-Europa verkennen met bestemmingen als Noorwegen, de Oostzee, de Britse eilanden en IJsland. Klik hier voor uitgebreide informatie over de cruises vanuit Amsterdam.

Lees ook:

Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises zijn boekbaar bij:

ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI