Miriam was op uitnodiging bij de kiellegging en muntceremonie van het nieuwste schip van Regent Seven Seas Cruises, de Seven Seas Grandeur, in het Italiaanse Ancona.

Een dag van te voren vlieg ik – via München – naar Ancona, omdat er niet zoveel vluchten zijn én dit veel praktischer en rustiger is met alle bekende luchthaven problemen. Met een heerlijke temperatuur van 27 graden arriveer ik in de havenstad. Vanuit het vliegtuig zie ik Ancona al liggen, een bestemming aan de Adriatische Zee die niet veel door toeristen bezocht wordt.

Bij Fincantieri

Seven Seas Grandeur - kiellegging - MiriamDe kiellegging en de muntceremonie zijn twee mijlpalen in de bouw van een nieuw schip die komen na het snijden van het eerste stuk staal. Dit gebeurde voor de Seven Seas Grandeur in november 2021 al. Het schip wordt gebouwd bij Fincantieri in Ancona, een grote werf die vooral de kleinere schepen bouwt. Ik zie bij het betreden van de werf dat meerdere schepen in aanbouw zijn, maar eerst een helm op zodat ik veilig kan rondlopen.

Het blok staal van de kiellegging is één van de 210 stukken die als een lego bouwwerk op elkaar worden gezet en vast gelast. Voordat het blok daadwerkelijk geplaatst wordt, gaan drie gouden munten een mooi plekje krijgen in het blok. De drie munten representeren alle schepen uit de Explorer klasse: een munt met de afbeelding van Seven Seas Explorer (2016), Seven Seas Splendor (2020) en een munt met de Seven Seas Grandeur erop.

President van de rederij, Jason Montague en scheepswerfmanager Gilberto Tobaldi, hebben de eer om de munten op het blok neer te leggen waarna een medewerker van Fincantieri ze vastlast. Het grote blok staal, is een gedeelte van de onderkant van het schip. Je ziet al tal van buizen, isoleermateriaal en meer, dat allemaal onderdeel van de machinerie gaat zijn.

De scheepsbouwers van Fincantieri hebben overigens na het snijden van het eerste stuk staal in november 2021 niet stilgezeten:  momenteel staat er al een groot geraamte in het dok, zo ongeveer een half schip -van midscheeps naar de voorkant van het schip. De steunblokken voor het stuk staal liggen al klaar.

Kiellegging

De daadwerkelijke kiellegging is een operatie van jewelste. Zo hangt het grote stuk blok al in de immense brugkraan, maar wel nog met blokken eronder. Nadat de Fincantieri medewerkers de trap hebben weggehaald via welke Tobaldi en Montague de munt hebben gebracht, wordt de brugkraan in stelling gebracht en hijst het enorme blok omhoog.

Veiligheid voor alles, en dat betekent dat de genodigden en ik onder een tent moeten gaan staan zodat het blok het dok in kan worden gehesen en de kiellegging van de Seven Seas Grandeur kan gaan plaatsvinden. Zodra de kraan over de rails gaat bewegen, rinkelen de alarmbellen en rijdt de kraan zich vrij vlot richting het bouwsel in het droogdok dat er al ligt. En binnen een 10 minuten is het blok vrijwel in het dok gehesen! Overigens komen veel Fincantieri medewerkers kijken bij dit gedenkwaardige moment.

Tijdens de toespraken benadrukken Fincantieri en Regent Seven Seas Cruises de mooie samenwerking en hun lange geschiedenis.

Regent heeft voor de bouw van het schip gekozen voor de slogan ‘a heritage of perfection’ en verwijst daarmee naar het feit dat het derde (en laatste) schip uit deze klasse beter dan ooit zal zijn. Het eerste schip Seven Seas Explorer stond voor het ‘meest luxurieuze schip ooit gebouwd’, het tweede schip Seven Seas Splendor voor ‘geperfectioneerde luxe’ en tot slot zal Seven Seas Grandeur de reeks afsluiten met ‘Heritage of perfection’. Dat zoveel betekent als dat alles tot in de detail perfect uitgevoerd zal worden.

Ook met betrekking tot duurzaamheid voegt scheepsbouwer Fincantieri een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen toe: waaronder LED lichten, walstroom, nieuwe systemen voor ballastwater en maken van vers water, vuilwater beheer en bijvoorbeeld een speciale coating voor de boeg.

Nieuw aan boord

De Seven Seas Grandeur (732 passagiers) biedt een vernieuwde Regent Suite, een vernieuwde Observation lounge en een vernieuwd hoofdrestaurant Compass Rose (zie foto hieronder). De twee specialiteitenrestaurants Prime 7 en Chartreuse worden ook in een nieuw jasje gestoken en vertellen het verhaal van de romantiek in New York rond de vorige eeuwwisseling respectievelijk het Parijs van 1925 met haar Art-Deco beweging. De Explorer klasse schepen van de rederij zijn oorspronkelijk gebouwd voor 750 gasten, maar Regent heeft gekozen voor iets minder hutten voor haar 732 passagiers om meer ruimte te hebben voor haar 542 personeelsleden.

Na het zegenen van het schip door de werfdominee, drukken de werfdirecteur en Jason Montague op een rode knop. En wordt het blok staal van zojuist op haar definitieve plek gelegd onder de klanken van Beethoven’s An die Freude ofwel het Europese volkslied Alle Menschen werden Brüder. De kiellegging van Seven Seas Grandeur is een feit. Een prachtige afsluiting van deze ceremonie!

Nieuw! Vluchten inclusief vanuit Brussel of Amsterdam

Naast het all-inclusive concept dat de rederij aanbiedt, dus inclusief fooien, dranken, specialiteitenrestaurants en excursies, biedt Regent de all-inclusive cruises aan inclusief vluchten vanuit Brussel of Amsterdam naar het schip toe.

Op 25 november 2023 is de eerste afvaart van Seven Seas Grandeur, een trans-Atlantische oversteek van 14 nachten van Barcelona, Spanje naar Miami, Florida. Na een Caribische winter keert ze terug op 10 april 2023 voor een zomerseizoen in de Middellandse Zee.

Nieuwsgierig naar onbezorgd cruisen met Regent Seven Seas Cruises? Kijk bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel