De MSC World Europa is, als zij in de vaart komt in december 2022, het 6e grootste cruiseschip ter wereld. MSC Cruises nodigde Miriam uit om een kijkje te komen nemen bij het schip dat over zo’n 4 maanden klaar moet zijn. De World Europa wordt gebouwd bij scheepswerf Chantier de l’Atlantique, een Franse werf die gespecialiseerd is in het bouwen van grote tot zeer grote cruiseschepen.

Miriam was op uitnodiging een aantal uur aan boord om te zien hoe ver de bouw en inrichting vordert. Een unieke ervaring! We lopen het schip door en pakken de ruimtes eruit die al zeer ver gevorderd waren. Interessant om te weten is dat de scheepsbouwer van achter naar voren werkt en van beneden naar boven. Zo was de MSC Yacht Club nog niet af, omdat deze op de hoogste dekken ligt én vooraan.

De eerste stap aan boord!

Tijdens mijn bezoek aan het schip, lag deze in een droogdok. Wel heeft het schip half juni al een proefvaart gemaakt, maar keerde daarna terug naar het dok omdat de inrichting verder voltooid moet worden.

Via bouwtrappen bereikte ik, net zoals meer dan 2000 scheepswerf medewerkers, de MSC World Europa. De scheepswerf medewerkers worden overigens aangevuld met specialisten uit diverse disciplines die een kleinere of grotere taak mogen uitvoeren bij de installatie en inrichting. Gewapend met een MSC helm, veiligheid voor alles!, werden we rondgeleid door het schip.

We startten de rondleiding met een bezoek aan de World Galleria: de binnenpromenade van drie dekken waar je bars, restaurants en winkels vindt. De binnenpromenade ken je ook van schepen zoals de MSC Virtuosa, MSC Grandiosa etc. Ook op de MSC World Europa zal het LED dak van de promenade weer de show gaan stelen met mooie bovenkanten. De kroonluchter was net opgehangen!

Mooie verbeteringen zijn de mogelijkheden om via loopbruggen gemakkelijk over te lopen van de ene naar de andere kant of hoger of lager dek. Aan het begin van de Galleria, nabij de liften, zijn trappen geplaatst om sneller op het hogere dek te komen van deze promenade. De lijnen in de Galleria zijn nergens recht, en overal zie je de golfbewegingen terugkomen.

Nieuw!

Richting de voorkant van de promenade ligt het nieuwe buffetrestaurant Luna Park Pizza & Burger, inclusief in de cruiseprijs. Het is een informeel buffet met klassieke Amerikaanse en Italiaanse gerechten. Het ligt direct aan de overkant van het multifunctionele Luna Park: een ruimte dat voor o.a. shows, feestavonden en meer, gebruikt kan worden. Ik bezocht enkele bars die aan de Galleria liggen: de sappenbar Zest, theehuis Raj Polo en de pub Masters of the Sea. De laatste twee zijn al ver met inrichting: bij de Masters of the Sea is een mooi 2-deks hoge ruimte gecreëerd met op het bovenste dek The Gin Project, waar je allerlei soorten gin vindt en waar workshops gegeven worden om je eigen gin te mixen.

Ik was ook onder de indruk van de Raj Polo Tea House: een nieuwe bar waar je thee kunt drinken in stijl, met bovendien een buitenruimte. Je ziet hieronder ook een impressie van hoe het er uit zal gaan zien. Alleen de stoelen, tafels en planten misten nog.

Naar buiten

Na de binnen promenade is het tijd voor de buiten promenade! Dit is de plek waar ik erg benieuwd naar ben: deze ken je wellicht van een andere rederij. Het is een flaneer promenade waar op het einde een groot terras zal zijn voor buiten dineren.

Dek 20: waterpret

Met één van de liften die al geïnstalleerd was, werden we naar dek 20 gebracht. Daar bevindt zich het Aquapark met kinderzwembaden en diverse glijbanen, waaronder een glijbaan waar je met een VR bril doorheen gaat.

Loop je vanaf hier richting het achterschip, dan heb je een geweldig uitzicht op de Promenade beneden. Bovendien kan je daar ook gemakkelijk naar toe met de spiraal glijbaan. Het aller achterste gedeelte is overigens het Zen-zwembad gedeelte: alleen volwassenen zullen hier mogen komen. Je vindt er een lounge, solarium en twee zwembaden. Overigens ligt hier ook de glazen brug, waar je door de glazen bodem naar beneden kunt kijken.

Het schip biedt nog meer zwembaden: bij de MSC Yacht Club, een binnenzwembad met schuifdak ‘Botanic Garden Pool’ en La Plage, het grote centrale zwembad. Hieronder zie je de eerste indrukken van La Plage:

Tijd om weer naar binnen te gaan, naar het buffetrestaurant, dat naast La Plage ligt. Het restaurant ligt rondom de promenade. Je kunt op twee gedeelten ‘buiten’ overdekt zitten achter houten spijlen.

Enkele hutten: infinity balkon en promenade balkonhutten

Scheepsbouwer Chantiers heeft volop ervaring met de bouw van de nieuwe generatie hutten: de infinity hutten. Het bovenste gedeelte van het raam kan open. MSC kiest ervoor om geen separate balkonstoelen te plaatsen, dus alleen het bankje. Deze ‘Infinity Ocean View’ hutten liggen overigens voornamelijk richting de voorkant van het schip over vier dekken. Leuk om te weten is dat de scheepsbouwer alle hutten zelf op een andere locatie samenstelt. Zijn ze klaar, dan worden ze als één geheel naar binnen gehesen. Alleen de leidingen moeten dan nog geïnstalleerd worden. Als laatste wordt het beddengoed en losse inrichtings voorwerpen binnengebracht.

Ook nieuw zijn de balkonhutten die uitkijken op de promenade. Ze hebben een verrassend ruime indeling en zijn breder opgezet dan reguliere balkonhutten. De balkons zijn uiteraard ook breed en hebben, afhankelijk van je locatie, een uitzicht op promenade en/of meer bij de achterkant een uitzicht op de zee.

Theaters

De laatste ruimtes die ik kon bezoeken waren de twee theaters: eentje aan de achterkant van het schip en het grote theater aan de voorkant.

Nog even wachten

We moeten nog even wachten totdat de MSC World Europa in de vaart gaat komen. Ze zal in oktober overhandigd worden aan de rederij, waarna de World Europa naar het Midden-Oosten zal varen. Daar functioneert ze als drijvend hotel tijdens het WK Voetbal van 21 november tot en met 18 december 2022.

Op 20 december start de allereerste cruise vanuit Doha (Qatar) naar Dubai met op de route Dubai, Abu Dhabi en strandbestemming Sir Bani Yas (vanaf €359 incl. service charge). Vanaf 24 december start de eerste 8-daagse cruise die het schip tot en met half maart 2023 zal varen met op de route Abu Dhabi, Sir Bani Yas, Dammam (Saoedi-Arabië) en Doha. Cruises zijn beschikbaar vanaf €459 (incl. service charge) of met vlucht vanaf €1129.

MSC Cruises