De Celebrity Beyond is het derde cruiseschip in de revolutionaire Edge klasse van Celebrity Cruises. Het eerste schip, de Celebrity Edge werd zo goed ontvangen dat de rederij (in totaal) vijf schepen in deze klasse laat bouwen. De Celebrity Beyond is nummer drie na nummer twee Celebrity Apex. Miriam vaart mee van 25 tot 27 april 2022 op de Celebrity Beyond en doet verslag van het nieuwe schip, maar eerst kijken we naar de totstandkoming van dit bijzondere schip.

Snijden eerste stuk staal

De Celebrity Beyond is net als haar twee voorgangers gebouwd op de Franse scheepswerf Chantiers de L’Atlantique in Saint-Nazaire. Op dinsdag 28 januari 2020 werd het eerste stuk staal gesneden voor de Beyond. Lisa Lutoff-Perlo, president en CEO van de Amerikaanse rederij, en Richard Fain, voorzitter en CEO van moedermaatschappij Royal Caribbean Cruises Ltd. waren aanwezig bij de ceremonie van deze eerste mijlpaal in de bouw van het schip, dat dus net voordat COVID 19 uitbrak. De opleveringsdatum die vanaf nu gecommuniceerd werd, was een oplevering in de herfst van 2021.

De Celebrity Beyond, waarvan Beyond ‘voorbij’ betekent, is dus het derde schip in de Edge klasse van de rederij. Als eerste kwam eind oktober 2019 de Celebrity Edge, als revolutionair modern luxe schip. Na de Celebrity Apex (2020) en Celebrity Beyond, komt in 2023 de Celebrity Ascent en in 2025 het laatste Edge klasse schip.

Muntceremonie en kiellegging

Celebrity Cruises vierde donderdag 19 november 2020 op de scheepswerf de traditionele muntceremonie van de Celebrity Beyond.  Het is een tweede belangrijke mijlpaal in de bouw van het schip.

De muntceremonie, die is bedoeld om het schip geluk te brengen, viel samen met het leggen van het eerste blok van de kiel van de Celebrity Beyond. Met het oog op het dichten van de genderkloof in de maritieme industrie koos Celebrity een passende munt uit de ‘American Innovation Dollar’ serie ter ere van Annie Jump Cannon, de dochter van een Amerikaanse scheepsbouwer, een voorvechtster van stemrecht voor vrouwen en een baanbrekende astronoom.

Tobias King, projectmanager voor Celebrity Cruises, en Sébastien Le Boulluec, projectmanager Edge Series bij Chantiers de l’Atlantique hadden de eer om de ceremoniële munt te plaatsen. Tijdens dit moment werd ook bekend dat het schip niet in de herfst van 2021 opgeleverd zou worden maar in het voorjaar van 2022.

Te water lating

Al vier en halve maand later werd de Beyond voor het eerst te water gelaten. Op 1 april 2021 was het zover. Nadat het droogdok was gevuld met water werd het 327 meter lange en 38 meter brede schip daarna naar de afbouwkade getrokken waar de werkzaamheden aan zowel de buitenkant als het interieur werden voortgezet.

Kapitein van Celebrity Beyond

Het bleef even stil, want pas in oktober hoorden we weer nieuws van rederij Celebrity Cruises: de kapitein werd aangekondigd! Kapitein Kate McCue neemt het roer van de Celebrity Beyond. Daarvoor is zij vanaf oktober ook op de werf aanwezig om de bouw van het schip mee te maken.

Ze maakte op 12-jarige leeftijd kennis met het cruisen tijdens een familievakantie. Ze vertelde haar vader dat ze later cruisedirector wilde worden. Zijn advies aan haar was dat ze alles kon doen wat ze wilde, inclusief het kapiteinschap van het schip. De innemende en charismatische McCue is ook een beroemdheid op sociale media geworden, met bijna 3,5 miljoen volgers op TikTok, Instagram en YouTube door het profiel van de kapitein te humaniseren en achter de schermen een kijkje te nemen in het zeevarende leven. Zo staat ze vaak op de foto met haar geliefde huisdier, een kat.

Kapitein Kate is een pionier geweest en doorbrak de genderbarrière in 2015 toen president van Celebrity, Lutoff-Perlo haar uitriep tot de eerste – en nog steeds enige – Amerikaanse vrouw die kapitein werd van een groot cruiseschip. Destijds van de Celebrity Summit. Ze verhuisde daarna naar Celebrity Equinox voordat ze in september 2019 werd aangesteld om de Celebrity Edge te besturen. Op 8 maart 2020 verstevigde McCue haar plaats in de geschiedenisboeken toen ze kapitein werd van het team van de Celebrity Edge. Dat bestond uit het allereerste volledig vrouwelijke brug- en officiersteam van een cruiseschip.

Kapitein Kate leidde ook de Celebrity-vloot terug met de herstart na de COVID pandemie. De Celebrity Edge was op 26 juni 2021 het eerste cruiseschip dat in meer dan een jaar met gasten uit een Amerikaanse haven voer.

Zeetesten

Op 7 februari 2022 voer het schip voor de eerste keer uit naar zee voor haar eerste zeetesten. Na een proefvaart van 5 dagen in de Golf van Biskaje keerde de Beyond daarna terug op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique.

Onder toezicht van meer dan 50 bemanningsleden, waaronder kapitein Kate McCue, ingenieurs en nautische experts, werden tijdens de proefvaart diverse nautische en technische testen uitgevoerd o.a. op het gebied van comfort, veiligheid, manoeuvreerbaarheid en brandstofefficiëntie. Op dit laatste vlak speelt het ontwerp van de typische parabolische boeg van het schip een belangrijke rol.

“Het succesvol voltooien van deze proefvaart was een bijzonder moment voor mij”, zei Kate McCue. “Het gemak waarmee ze vaart en haar wendbaarheid zijn een bewijs van haar innovatieve ontwerp en ik kan niet wachten om het roer van dit ontzagwekkende schip over te nemen en onze gasten naar even mooie bestemmingen te brengen.”

Kapitein Kate neemt je alvast mee op een tour door het schip:

Overdracht

President en CEO van Celebrity Cruises, Lisa Lutoff-Perlo, nam op 6 april 2022 het allernieuwste schip van Celebrity Cruises, de Celebrity Beyond in ontvangst. Een bijzonder moment, omdat dit de eerste fysieke leveringsceremonie was sinds de Covid pandemie in maart 2020 startte. Het 3e schip uit de Edge klasse werd overgedragen in de sfeervolle Eden Lounge aan boord van het schip.

Lutoff-Perlo werd vergezeld door de president en CEO van Royal Caribbean Group, Jason Liberty en Kate McCue. De ceremonie bestond uit het traditionele vlaggen wisselen aan boord van het schip.

“De levering van Celebrity Beyond vandaag markeert onze voortdurende toewijding aan groei en innovatie; vandaag vieren we de toekomst van reizen en de mogelijkheden ervan”, aldus Liberty. “We zijn het team van Chantiers de l’Atlantique zo dankbaar; ons eigen nieuwbouw team; onze trouwe gasten en handelspartners, en iedereen die hun tijd, middelen, creativiteit en loyaliteit hebben bijgedragen. We kijken uit naar wat komen gaat als de reisindustrie weer gaat groeien.”

Vertrek uit Saint Nazaire

De Celebrity Beyond vertrok op Goede Vrijdag 15 april voor het laatst vanaf de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique onder grote publieke belangstelling. Het schip arriveerde op donderdag 21 april in Southampton. Er staan nu twee pre-cruises met vakgenoten uit de cruise-industrie gepland op 23 april en op 25 april. De echte eerste cruise met gasten start op 27 april 2022.

Gereed voor doop

Details over de doop van Celebrity Beyond zijn nog niet bekend. Ongetwijfeld zal de doopmoeder een sterke vrouwelijke persoonlijkheid zijn, omdat de rederij voor de Edge klasse doopmoeders selecteert die baanbrekend zijn in hun eigen vakgebied. Zo was de eerste doopmoeder, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Malala Yousafzai. Zij is bekend om haar pleidooi voor educatieve kansen voor meisjes wereldwijd.

Eerste reis