Seven Seas Splendor - MiriamCruisereiziger Miriam cruiste mee op de ultraluxe Seven Seas Splendor op uitnodiging van Regent Seven Seas Cruises van Riga naar Kopenhagen, met stops in Klaipeda (Litouwen), Gdynia (Polen) en Warnemünde in Duitsland. In het eerste deel van deze reportage kijken we naar de totstandkoming van het schip.

Start

Al in maart 2016 werd tot de bouw van de Seven Seas Splendor besloten, zelfs voordat het eerste schip in deze gloednieuwe klasse -de Seven Seas Explorer – werd opgeleverd. Het tweede schip zou een kopie gaan worden van de Explorer, dat al bekend stond als het meest luxueuze schip ooit.

De naam van het schip werd door middel van een prijsvraag bepaald. Reisagenten en vaste gasten van de rederij werden uitgenodigd om een naam te verzinnen.

“We zoeken de perfecte naam voor ons nieuwe schip, en wie weet dit beter dan onze trouwe gasten en onze reisagenten?” zegt Jason Montague, president en CEO van Regent Seven Seas Cruises. “Regent Seven Seas Cruises staat bekend om haar vloot met de meest luxe schepen ter wereld, onze spannende wereldwijde routes en onze zeer gewaardeerde officieren en personeelsleden, die onvermoeid streven naar een gepersonaliseerde service. Iedere dag weer. Het naam van het nieuwe schip zal deze kwaliteiten moeten weergeven.”

Uit meer dan 14.000 inzendingen kwamen 2600 unieke namen naar voren. Half november 2017 werd de naam bekendgemaakt: Seven Seas Splendor. De opleverdatum werd bepaald op het eerste kwartaal van 2020.

Het nieuwe schip, dat volledig zal bestaan uit suites met balkon, krijgt een brutotonnage van 55.254 en een capaciteit van 750 gasten.

Eerste stuk staal

Vijf maanden na de naamsbekendmaking was het dan zover: op 15 maart 2018 begon de constructie van het schip met het snijden van het eerst stuk staal, een eerste mijlpaal in het bouwproces. Regent Seven Seas Cruises’ President en CEO Jason Montague drukte de knop in waarbij de machines aan de slag gingen op de Fincantieri scheepswerf in het Italiaanse Ancona.  Inmiddels werd ook bekend dat de Splendor bekend gaat worden als het schip dat ‘luxe perfectioneert’.

Kiellegging en muntceremonie

Drie en halve maand na het eerste stuk staal vindt de kiellegging en muntceremonie plaats op 28 juni 2018. Tijdens de ceremonie werden de eerste twee van de in totaal 210 blokken het droogdok in gehesen.

CEO Montague en scheepswerf directeur Stecconi plaatsen volgens de scheepsbouwtraditie drie munten op de kiel van het schip. Volgens de traditie blijven de munten gedurende hun hele leven in de scheepsconstructie en zorgen zij voor geluk voor ieder aan boord. De drie munten die geplaatst werden:

  • Een oude Romeinse munt met Neptunus, de God van de Zee. De munt werd geslagen tijdens het bewind van Hadrianus (117 tot 138 v.Chr.) en herdenkt het in Italië gebouwde schip en de oorsprong van de munttraditie.
  • Een Spaanse gouden ‘Escudo’-munt uit 1700. Alvast ter herinnering aan de inaugurele reis van Seven Seas Splendor op 7 februari 2020, vanuit het Spaanse Barcelona naar Miami.  De Spaanse Escudo zorgt voor veel geluk op haar eerste officiële reis.
  • Een speciaal voor de gelegenheid gemaakte herdenkingsmunt, met de datum van de kiellegging, ter ere van het partnerschap van Regent Seven Seas Cruises en Fincantieri.

Bij deze ceremonie waren bovendien twee zogeheten Mock-Ups te zien: twee voorbeelden van hoe een Concierge Suite en een Penthouse Suite er uit komen te zien.

“We hebben deze suites en het hele schip ontworpen met nauwgezette aandacht voor elk detail. De dikte van een deurknop, de slankheid van een hoofdeinde, de stijl van een stoel, elk detail is zorgvuldig overwogen om een schip te creëren dat luxe perfectioneert”, zegt Robin Lindsay, executive vice president van vessel operations voor Norwegian Cruise Line Holdings Ltd.

Een maand later worden de eerste 10 cruises bekendgemaakt.

Derde schip 

Tijdens de bouw van de Seven Seas Splendor kondigt rederij Regent Seven Seas Cruises aan dat ook een derde schip gebouwd gaat worden. Inmiddels is bekend dat dit de Seven Seas Grandeur gaat worden en eind 2023 in de vaart gaat komen.

Tewaterlating

Eén van de laatste bijzondere mijlpalen in de bouw van de Seven Seas Splendor was de tewaterlating op 10 februari 2019, een krap jaar voor haar oplevering.

Vrouwelijke kapitein

De kapitein van Seven Seas Splendor wordt Kapitein Serena Melani. Het is de allereerste keer dat een vrouw wordt benoemd tot kapitein van een gloednieuw cruiseschip dat de markt op gaat. Ze begeleidt het schip vanaf dit moment op de werf tot aan haar oplevering. Ze was overigens de eerste vrouwelijke kapitein van het bedrijf in 2016 en leidde Seven Seas Explorer, Seven Seas Mariner en Seven Seas Navigator tijdens haar dienstverband.

Nog 100 dagen!

De doopdatum staat vast: op 21 februari 2020 zal Seven Seas Splendor gedoopt worden door haar doopmoeder, wereldberoemd supermodel en actrice Christie Brinkley, tijdens een glamoureuze en elegante ceremonie in Port Miami.

Overdracht

Op 31 januari 2020 was het zover: de Seven Seas Splendor werd overhandigd aan rederij Regent Seven Seas Cruises. Seven Seas Splendor, met een brutogewicht van 55.254 ton en een lengte van bijna 225 meter, staat gelijk aan geperfectioneerde luxe. Aan boord verblijven 750 gasten in 375 prachtige suites, variërend van 28 m2 tot 413 m2. Zij worden bijgestaan door 551 personeelsleden.

“Elegantie, comfort en gastvrijheid is in iedere hoek van Seven Seas Splendor te vinden,” aldus Jason Montague, president en CEO van Regent Seven Seas Cruises. “Luxe reizigers kijken al meer dan twee jaar uit naar de lancering van dit prachtige schip. De eerste dag dat reserveren mogelijk was voor dit schip, was de drukste dag in de geschiedenis van ons bedrijf. We willen het getalenteerde team van Fincantieri bedanken voor de samenwerking met Regent.”

Seven Seas Splendor maakt haar eerste reis op 6 februari 2020 van Barcelona naar Miami onder het bewind van Kapitein Serena Melani. Precies op tijd om op 22 februari 2020 gedoopt te worden.

Na de traditionele doopwens start het aftellen waarna een fles champagne tegen de boeg kapot wordt geslagen. De aanwezigen in het theater van het schip worden bovendien getrakteerd op een verrassingsconcert van de Britse zanger Seal.

Na de doopceremonie vertrekt de Seven Seas Splendor naar het tropische paradijs van de Caraïben en de Mexicaanse Riviera. Helaas kan de Splendor slechts twee cruises met gasten maken vanwege de COVID pandemie waarna het schip moet stoppen met cruises.

Herstart

Het gloednieuwe schip lag van maart 2020 tot en met begin september 2021 stil met een minimum aan bemanning. Vanaf 11 september 2021 was het zover en konden de eerste gasten weer aan boord komen! De Splendor maakte haar eerste afvaart vanuit het Verenigd Koninkrijk. Deze cruise markeert zowel de terugkeer van de cruisemaatschappij als de herstart van het inaugurele seizoen van Seven Seas Splendor.

Lees ook:

  • De totstandkoming van Seven Seas Splendor
  • Ultraluxe accommodaties op Seven Seas Splendor (volgt binnenkort)
  • Culinair genieten in alle restaurants (volgt binnenkort)
  • De mooiste plekken aan boord (fotoreportage) (volgt binnenkort)
  • Hoe all-inclusive is Seven Seas Splendor? (volgt binnenkort)
Je boekt Regent Seven Seas Cruises bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Cruise Travel