Het cruiseschip Volendam van Holland America Line dat sinds april gebruikt wordt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen voor Rotterdam, zal dit langer blijven doen, zo meldt wethouder Karremans van de Gemeente Rotterdam in diverse Rotterdamse media.

In eerste instantie zou het schip drie maanden opvang bieden aan zo’n 1500 Oekraïners. De opvang maakt onderdeel uit van de opdracht van de Nederlandse overheid om 50.000 mensen die de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht, te huisvesten.

Voor de verlenging hebben ook andere partijen een bieding kunnen doen, maar het schip van Holland America Line bleef het meest gunstig geprijsd.

Holland America Line serveert aan boord drie maaltijden per dag, biedt opvang aan in privéhutten, levert schoonmaakdiensten, biedt het toegang tot het gebruik van openbare ruimtes, fitnessfaciliteiten, internettoegang en andere benodigdheden. Volendam wordt bemand met ongeveer 650 bemanningsleden.

Annulering cruises

Volendam zou op oorspronkelijk op 15 mei weer in de vaart worden genomen na twee jaar pauze, met reizen van Rotterdam naar Noorwegen, de Britse eilanden en IJsland. De nieuwe datum dat het schip zou gaan varen, was 3 juli met een cruise naar de Middernachtszon. Het nieuwe contract dat nu is afgesproken, gaat uit van het huren van het schip voor onbepaalde tijd. Een einddatum is daarom niet bekend.