Het Amerikaanse CDC (vergelijkbaar met RIVM) heeft een brief aan de cruise rederijen en cruise industrie gestuurd met daarin een aantal toelichtingen en verbeteringen op de oorspronkelijk eisen. Daarmee werkt het CDC toe naar een opening van het varen uit Amerikaanse cruisehavens ongeveer medio juli 2021.  Deze eisen had het CDC neergelegd in het Conditional Sailing Order vorig jaar november. In diverse Amerikaanse media is deze brief te lezen.

Opening Amerikaanse cruisehavens medio juli

De eerder gevraagde toestemming van onder andere Norwegian Cruise Line Holdings om te mogen varen in juli, lijkt nu meer dan ooit toch gehaald te worden. De CDC zet zich ook in om deze datum te halen. Daarmee komt er een eind aan de inmiddels ook grote politieke druk, naast die van de cruise industrie, om de terugkeer te bespoedigen.

Eisen

De eerder neergelegde eisen van het CDC zijn onder de loep genomen en enigszins aangepast. Vandaag lichtte het CDC de eisen verder toe:

Vaccinaties & proefvaarten: proefvaarten hoeven niet meer gehouden te worden als aan boord 98% van de crew en 95% van de cruisereizigers volledig zijn gevaccineerd. Het cruiseschip moet wel direct na vertrek naar open water. Ongetwijfeld zal deze eis er toe leiden dat Amerikaanse rederijen ook tot een vaccinatie plicht overgaan.

Mochten cruiserederijen toch proefvaarten moeten doen: de wachttijd voor goedkeuring van de aanvraag is van 60 dagen terug naar 5 dagen gegaan.

Extra testen: volledig gevaccineerde gasten en crew hoeven slechts een antigeen test of een NAA test te ondergaan voor inscheping. Zij hoeven geen uitgebreide NAAT test vooraf te ondergaan, vergelijkbaar met onder andere de PCR test bij Nederlandse GGD’s.

Haven overeenkomsten:  een rederij mag samenwerken met meerdere havens om te voldoen aan bijvoorbeeld genoeg medische faciliteiten aan wal te kunnen bieden.

Quarantaine: cruisepassagiers mogen ook thuis in quarantaine wanneer zij dichtbij de ontschepingshaven wonen.

Wil je weten welke rederijen inmiddels varen of een herstart aan gekondigd hebben? Lees dan Herstart: Welke schepen zijn nu aan het cruisen?